Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sliten røyker

Spørsmål

Hei!Jeg har røyka i 3.5 år. I perioder har jeg røyka opptil 30 stk pr dag. det siste halve året har jeg røyka ca 10 pr dag. Jeg kjører anleggsmaskin og jobber av og til lange dager/netter, og det er i disse periodene jeg røyker mer. Jeg har også et dårlig kosthold som er ganske typisk i min bransje med uregelmessige måltider og mye fastfood. Jeg er 185cm høy og ca 95kg. Jeg startet å røyke da jeg var 23 år. Før jeg begynte å røyke var jeg ganske aktiv i idrett og friluftsliv, og var i god fysisk form. Jeg har fortsatt en kropp som ser tilsynelatende ok trent ut da jeg er heldig og har arvet gode gener fra mine foreldre. Jeg har lenge tenkt på å kutte ut røyken, men har tenkt at et par røyk til skader vel ikke.
Men nå må jeg ta et oppgjør med meg selv og slutte!

Jeg har den siste tiden følt at almenntilstanden ikke har vært helt på topp, men at den kommer seg raskt hvis jeg går meg en tur ut. Jeg hoster opp litt slim av og til som jeg ikke var plaget med for bare et par mnd siden. Jeg er trøtt og slapp store deler av dagen. Har også begynt å lage en konstant øøøøøhhh-lyd når jeg sover, samt at jeg sover urolig. Søvnproblemene kom i fjor sommer.

Jeg har bestemt meg for at nå skal jeg slutte med røyken, men tror du jeg burde oppsøkt lege, og evt tatt røntgen av lungene?
Og hvor skadet tror du evt mine indre organer er blitt som følge av 3,5 år med forholdsvis mye røyk?

Mann, 26 år

Svar

Hei og beklager at svaret er lett forsinket.

Gratulerer med ditt livs kanskje viktigste avgjørelse, ihvertfall utvilsomt når det gjelder helsen!

Disse tre årene du har røykt er selvfølgelig ikke heldig for helsen, men kroppen inkl. lunger har en utrolig evne til "selvreparasjon", så når du nå slutter så kan du forvente at du etterhvert kan få form og helse tilbake til dit du var for 3 år siden før du hadde begynt å røyke. Ingen tvil om det. Start meget gjerne å trene og å spise sunnere samtidig, for det er jo på en måte en "ny start" det du gjør nnå, når du kutter røyken. Blanke ark og nye fargestifter!

Du trenger ikke noe røntgen av lungene pga disse tre årene med røyking. Det er ingenting annet som teller nå, enn å slutte!

Symptomene du har fra lungene nå kan ha med en eller annen luftveisinfeksjon å gjøre, slik de fleste av oss har på denne tiden av året, og så forverret av at du er (har vært!) en røyker. Røykere får jo slike infeksjoner verre og mer langvarige.

Her er mitt konkrete råd:
Slutt med røyken som planlagt. Ikke vent på "den rette dagen", for den kommer aldri. Slutt NÅ, dvs definer for deg selv at du har sluttet i det du leser siste ordet i dette svaret. Det er et like godt, dvs sannsynligvis bedre, tidspunkt enn noe annet. Og da bruker du overraskelsesmomentet på deg selv. Undersøkelser viser at personer som slutter rent impulsivt og ikke "planlegger det i hjel", gjør det bedre enn de som lager for mye styr rundt hele røykesluttprosessen og planlegger det omstendelig.
Se så symptomene fra luftveiene dine noe an. Jeg tar for gitt at det bedrer seg etterhvert. Skulle det mot enhver formodning ikke gi seg etterhvert, så tar du en tur til fastlegen.

Les også vedlagte link om det å slutte å røyke med "overraskelsemomentet"!

Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-