Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Senvirkninger av røyking under svangerskap

Spørsmål

Kjære lommelegen.
Jeg er en mor som nå har kommet i den ubehagelige situasjonen å måtte svare for om jeg røkte under graviditeten med min to barn, som er født på nittitallet. Jeg ville være ærlig, og sa som sant var, at jeg røkte, dog bare en to-tre sigaretter om dagen. Jeg røkte aldri mye ellers heller. Det er nå mange år siden jeg sluttet å røyke, og hadde ganske sikkert aldri fortalt dem om dette, hadde det ikke vært for en "hjelpsom" slektning som ønsket å opplyse dem om mine tidligere synder. Mine barn veide henholdsvis 3,2 og 3,4 kg ved fødselen, ukompliserte svangerskap og fødsler. De har ikke vært utsatt for passiv røyk, da røykingen foregikk utendørs. Det min sønn nå hevder, er at min røyking har gitt ham fare for kortere levealder, samt fare for senvirkninger for øvrig. Blant annet at hans voksne kroppshøyde er lavere enn han ønsker (!?). Det står jo endel på nettet, som han har søkt på. Jeg tenker at faren for blant annet astma hos voksne barn av røykende foreldre, muligens mest skyldes passiv røyking etter fødselen, samt kanskje også at barna i voksen alder adopterer foreldrenes røykevaner. Ingen av mine barn røyker, og ikke vi voksne heller. (Det må vel også ha noe å si om mor røkte 2 sigaretter eller 20, uten at jeg ønsker å forsvare det.)

Jeg kjenner selvsagt at det er vanskelig å forsvare seg, og bagatellisering fra min side er hverken ønskelig eller smart, ovenfor oppegående nesten voksne barn. Jeg kan bare beklage, samtidig som jeg kunne ønske å informere om at dette antagelig ikke har påvirket hans senere helse, og at det viktigste er livsførselen hans resten av livet. Jeg ønsker med dette ikke å forsvare røyking, hadde jeg syntes det var en god ting, hadde jeg vel aldri sluttet. Men jeg vil ikke komme i den situasjonen at nær sagt alle plager de måtte få i voksen alder skal kunne forklares med min røyking i svangerskapet. Jeg ønsker derfor et svar, forhåpentligvis beroligende, som kan føre til en forsoning mellom oss i dette.

Svar

Hei.

Takk for spørsmålet ditt. Jeg beklager at du har blitt "sladret på" av en slektning; jeg synes det var upassende og unødvendig da det for det første ikke var denne slektningens ansvar å informere barna om dette, og fordi det her er snakk om minimal røyking og absolutt ingen fare for alvorlige konsekvenser barna dine burde vœre bekymret for. Det er veldig mye som kan påvirke utviklingen av et foster under svangerskapet; røyking er en faktorene som har blitt studert mye. Studier som har tatt for seg senvirkninger av røyking under svangerskapet refererer til gravide som røykte 1 pakke sigaretter per dag (eller mer), noe du ikke var i nœrheten av, og resultatene kan derfor ikke brukes til å forklare f.eks. kortere høyde hos sønnen din. Studier tyder også på at dersom man røykte 10 eller flere sigaretter per dag under svangerskapet har barnet større sjanse for å utvkle astma, og du har rett i at det er økt risiko for pustevansker/astma hvis man utsettes for passiv røyking etter fødselen, men igjen er det ingen studier som har påvist dette ved så lite som 2 sigaretter per dag. Du har fullstendig rett i at din røyking mest sannsynlig ikke har påvirket din sønns senere helse og at det viktigste for hans helse er livsførselen framover -sunt kosthold, trening, nok søvn, god mental helse osv. Jeg synes det er tøft og œrlig av deg å innrømme at du røykte under svangerskapet og at du ikke ønsker å bagatellisere det eller forsvare det. I et litt større perspektiv synes jeg personlig det er en veldig triviell sak (det er ikke snakk om at du har båret på en stor hemmelighet eller holdt noe vesentlig skjult for barna dine i alle disse år som plutselig kan forklare problemer de nå står ovenfor!) Derfor synes jeg ikke sønnen din burde klandre deg eller overdramatisere dette da han ikke ble født med noen som helst problemer relatert til røyking (f.eks for lav fødselsvekt eller for tidlig fødsel), han har ikke blitt utsatt for passiv røyking, høres ut som en sunn, voksen mann nå, og har foreldre som ikke røyker i det hele tatt lenger. Det er utallige faktorer som har vœrt med på å bestemme hvordan hans helse er i dag, noen man har kontroll over (som hva man spiser, om man trener), og ting man ikke har kontroll over (som er delvis eller helt genetisk betinget) -det finnes ikke en eneste ting ved hans helse i en alder av 20 år som utelukkende kan knyttes til det faktum at du røykte litt under svangerskapet, og hvor lenge han kan forvente å leve har mest å gjøre med hvordan han velger å leve livet sitt, hva han er "programmert til", og tilfedligheter ingen kan forutsi, og dette bør også vœre hans fokus. Jeg håper du kan tilgi deg selv for din "synd" under svangerskapet, og at sønnen din tar ansvar for sin egen helse framover istedet for å legge skylden på sin mor, som helt sikkert har gjort det beste hun kan for å oppdra friske barn.

Mvh.
Jenny RIngnesAnnonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-