Redd røyker

Spørsmål

Jeg røyker rundt 15 sigaretter om dagen, og er livredd for kreft og andre røykerelaterte sykdommer. Jeg lurer på om jeg er for ung til å bli alvorlig skadet av røyken, og er det noen måte jeg kan sjekke om røyken har gjort skade i form av sykdommer allerede?

Hilsen redd

Kvinne, 29 år

Svar

Hei!

Du har god grunn til å være bekymret, røyking er svært skadelig og øker risikoen for kreft dramatisk!

Jo lengre du røyker, jo større er risikoen for å utvikle alvorlige sykdommer som bl.a. lungekreft. Imidlertid har røyking negative effekter alt fra første sigarett, og hvis du er bekymret for å bli syk bør du ta konsekvensen av det og slutte umiddelbart. Du vil aldri være for ung til å bli syk av røyking.

Det er ingen måte å kontrollere om du allerede er blitt syk av røykingen. Med tanke på feks lungekreft er det mulig å ta røntgenbilder av lungene for å se etter kreft, men det er dessverre ingen garanti for at du ikke kan bli syk likevel.

Røyking er en ekstremt skadelig uvane, noe de fleste røykere kanskje ikke helt innser. Dessverre er det også mange som oppdager dette for seint, og slutter å røyke først når de er blitt syke.

Heldigvis er det slik at mange av effektene er reversible hvis man slutter å røyke, og etter en tid (noen år) vil risikoen for å bli syk være lik den for ikke-røykere.

Lykke til!