Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Råd til en røykeslutter

Spørsmål

Heisann jeg har et spørsmål angående røykeslutt.
Jeg har nå vært røykfri 24 dager bruker champix, så er dette jeg lurer på:
Jeg kjøpte champix brukte det til dag 10, og sluttet å røyke, så sprakk jeg og røyka i ca 2 uker sammen med champix så nå for 24 dager siden sluttet jeg på nytt, kan jeg ha ødelagt kuren? For jeg bruker champix ennå? Men har ofte røykesug, spesielt når en kompis av meg kommer som røyker, men har klart å holde meg unna.

så neste spørsmål!
Fra dag 4 jeg sluttet å røyke begynte jeg å spise noe vanvittig, jeg vet ikke hvor mye jeg spiser pr dag men det er masse, blir for det ofte fet mat, men lager alltid mat hjemme men blir ikke det sunneste, så fra jeg sluttet å røyke har jeg gått opp 8 kg, så spørsmålet her er når begynner matlysten å gi seg?

Kan også si litt om hvorfor jeg sluttet å røyke:
Dette er pga min helse, jeg har diabetes type 2, høyt blodtrykk sist jeg målte til legen var det på 130/120 går på blodtrykksmedisin, skal til kontroll for blodtrykk om 3 mnd, så det jeg lurer på vil blodtrykket gå ned når jeg har sluttet å røyke nå? eller vil det fortsatt økes pga maten?
Prøver å gå meg noen turer hver dag men blir ikke så ofte.

Så en siste ting, hvilken helsegevinst har jeg fått etter å være røykfri i 24 dager?
Noen tips hva jeg kan spise så jeg ikke legger på meg enda mer?

Veide før jeg sluttet å røyke 102 kg nå veier jeg ca 109 kg.

Svar

Hei! Så flott at du har sluttet å røyke, gratulerer!

Jeg svarer dine spørsmål fortløpende:

"Jeg kjøpte champix brukte det til dag 10, og sluttet å røyke, så sprakk jeg og røyka i ca 2 uker sammen med champix så nå for 24 dager siden sluttet jeg på nytt, kan jeg ha ødelagt kuren? For jeg bruker champix ennå."

Nei, ingenting er ødelagt.

"Fra dag 4 jeg sluttet å røyke begynte jeg å spise noe vanvittig, jeg vet ikke hvor mye jeg spiser pr dag men det er masse, blir for det ofte fet mat, men lager alltid mat hjemme men blir ikke det sunneste, så fra jeg sluttet å røyke har jeg gått opp 8 kg, så spørsmålet her er når begynner matlysten å gi seg?"

Dette finnes det ikke noe eksakt svar på. Det er helt individuelt, og fremfor alt så er det også slik at man ikke er prisgitt sin apetitt. En kan overstyre apetitten med viljen, så det er ikke noen god løsning å "sitte og vente" på at en økt apetitt skal gi seg. Du må ta kontrollen på dette, akkurat som du nå har vist at du klarer med røyken.

"Vil blodtrykket gå ned når jeg har sluttet å røyke nå? eller vil det fortsatt økes pga maten?"

Blodtrykket går oftest ned når man slutter å røyke. Men det skjer gradvis og litt etter litt, ikke etter kort tid.
Blodtrykket kan øke om man legger på seg en del. Så hva som vil skje med blodtrykket ditt kan ikke forutsies med sikkerhet, og blant annet vil det avhenge av om du klarer å unngå å legge på deg. Men det å slutte å røyke er muligens det viktigste et menneske kan gjøre for helsen uansett. Viktigheten kan ikke overdrives, rett og slett.

"Så en siste ting, hvilken helsegevinst har jeg fått etter å være røykfri i 24 dager?"

Det går ikke an å si noe eksakt om dette. Jo lenger man er røykfri, jo bedre for helsen. Det er vesentlig farligere å røyke enn det man nesten kan forestille seg, og helsegevinsten ved å slutte er tilsvarende stor.

"Noen tips hva jeg kan spise så jeg ikke legger på meg enda mer?"

Ja. Unngå alt med sukker i. Les innholdsfortegnelser. Unngå matvarer med raske karbohydrater, som f.eks. chips, godteri, boller og lyst bakverk, kjeks, loff. Spis vesentlig mindre brød, poteter, pasta og ris enn vanlig. Pizza teller som "loff". Ikke drikk juice, det har like mye sukker som brus. Begrens inntaket av frukt til en frukt pr dag. Men spis mer av rent kjøtt, fisk, skalldyr, egg, og så mye du overhodet klarer av alle grønnsaker (eksl poteter).
Det er forøvrig også det ideelle kosthold for en diabetiker, i tillegg til å være slankende!

Lykke til, dette er viktig og flott!


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-