Nikotinerstatninger m.v.

Spørsmål

Jeg sluttet å røyke for 6 år siden, og har hele tiden etterpå benyttet nikotintyggegummi.
Kan dere utdype og skrive litt om forskjellen mellom skadene som følge av røyking, snusing og bruk av nikotin-plaster/-tyggegummi.
Hvilke skader gir kullosen (som kun følger røyking(?), og hvilke skader er kun knyttet til selve nikotinen?
Hvor vil evnt. skader oppstå, og hvilke forskningsresultater finnes etter langvarig bruk av nikotintyggegumi-/plaster?

Kvinne, 45 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

La oss slå fast med en gang det er udiskutabelt og under enhver omstendighet ekstremt mye mer skadelig med røyking, enn alle andre former for nikotinerstatninger, som f.eks. plaster, tyggegummi, snus, skrå m.v.

Dette er ingen uenige i.
Det man imidlertid diskuterer "så fillene fyker" i medisinske miljøer, er hvilke evt andre skadevirkninger man så har av de forskjellige nikotinerstatninger.

Det viktigste og mest udiskutable man kan slå fast om nikotintyggegummi / plaster og snus m.v., er at nikotin er i alle former, er ekstremt avhengighetsskapende og særdeles vanskelig å slutte med.
Det virker på samme sted i hjernen som kokain og heroin, og regnes av "avhengighetseksperter" å være minst like vanskelig å slutte med som heroin og kokain. Faktisk. Det er klassifisert som et narkotisk stoff i WHO.

Men så kommer det store spørsmålet er det ikke allikevel, selv om man forblir avhengig av nikotin, mye gunstigere, eller la oss si: mye mindre skadelig å bruke nikotin som tyggegummi e.l., fremfor som røyk ?
Jo, soleklart. Mao. har man gjort en stor jobb for helsen, ved å slutte å røyke og gå over til et nikotinerstatningsprodukt istedet. Selv om man forblir avhengig !

Røykens enorme skadevirkninger for helsen formodes kjent av de fleste hjertekarsykdommer, åreforkalkning, hjerteinfarkt, hjerneslag, høyt blodtrykk, KOLS, lungekreft osv. Sigarettrøyk har angivelig ca 7000 forskjellige skadelige og tildels kreftfremkallende stoffer iseg.
Nikotinet er antagelig et av de minst helseskadelige stoffene i sigaretten, sett bort fra at det er det som gjør oss avhengige.

Kullosen i sigarettrøyken vil bl.a. binde seg til de røde blodlegemene, slik at man får færre "effektive" røde blodlegemer som virker til det de skal, frakte oksygen rundt til kroppens organer. Dette igjen får en rekke skadevirkninger, ikke minst på hjertet.

Når det gjelder evt skadevirkninger av nikotin, så er man mer usikker (ser da helt bort fra avhengighetsspørsmålet). Teoretisk vil man se for seg at det kan gi høyt blodtrykk og forverre / utløse hjertesykdom som angina, hjerteinfarkt m.v., da det får blodårene til å trekke seg sammen. Men sikre vitenskapelige bevis i større studier, har man ikke fått gjennomført ennå. Men det betyr selvfølgelig ikke at det ikke er slik, det sier bare noe om at undersøkelser / studier ikke er utført ennå.
Likedan vet man at nikotin forverrer insulinresistens (en svært vanlig tilstand som gir bl.a. overvekt, diabetes m.v.)
Der er såvidt jeg vet, ikke utført studier på langtidsskadevirkninger av nikotintyggegummi eller plaster, så alt man har er teoretisk kunnskap om hva nikotinet gjør med kroppen (se over).

Når det gjelder snus, så har man påstått og trodd at dette gav økt risiko for kreft i leppe og munnhule, men heller ikke dette er formelt sett vitenskapelig dokumentert. Bl.a. har man ikke høyere frekvens av dette i Sverige, som er det land i verden hvor det snuses mest.
Og "snusforkjemperne" som også finnes innen medisinske miljøer, viser til at Sverige er det land i verden med færrest røykere, nettopp antagelig pga snusingen. Flere EU-land vurderer nå å innføre snus nettopp av denne grunn, de viser til Sveriges erfaringer.
Men det gir store skader på tannkjøtt m.v., det er udiskutabelt. Det kan jo også enhver langtidssnuser observerer på seg selv.

Konklusjon:
Enhver som greier å slutte å røyke, har gjort en enorm jobb for helsen, og ethvert nikotinsubstitutt er under alle omstendigheter særdeles mye mindre helsefarlig enn å fortsette å røyke. Så det å slutte å røyke, men å bli avhengig av snus, nikotintyggegummi osv, er mao. allikevel å foretrekke fremfor å fortsette å røyke, sett fra et rent pragmatisk synspunkt.

Nikotin i seg selv, fra andre kilder enn sigaretter, har antagelig helseskadelige effekter også, men disse er ikke dokumentert ennå. Men vi snakker altså om to "onder", hvorav det ene (røyking) er så mye farligere at det ikke er sammenlignbart engang.

Det fremgår også av overnevnte, at å bli avvent med nikotin også, og slutte med nikotinerstatninger eller snus, er enda bedre for helsen ! Og lommeboken !

Håper dette gav deg litt oppklaring !

Lykke til !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-