Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

KOLS: viktig med røykeslutt

Spørsmål

Tusen takk for svar! At du sier jeg kan få en normal aldringsprosess om jeg slutter å røyke. Men høres veldig alvorlig ut med maks 200 ml mindre lungefunksjon pr år, dvs to dl!! Er det korrekt?? Mellom 40 og 200ml?

Ja har fått resept på både Champix, og inhalasjons veske og pulver (Spiriva og Bricanyl turbuhaler) Oppfatter eller er redd for at det som skal utvide bronkiene kan ha samme motsatte effekt, andre veien, så det kan knyte seg motsatt, når jeg inhalerer dette, du forstår hva jeg mener?)

Mette

Svar

Hei.
Så dumt at du måtte bruke penger på oppfølgingsspørsmål, men tallene mhp vanlig aldringsforandring, med reduksjon på 20-40ml pr år i voksen alder, er angitt å stemme. Når det er angitt 2-5 ganger raskere reduksjon dersom man røyker er jo dette avhengig av mange situasjoner, hvor mye du røyker, om astmadelen er veldig fremtredende, om det er funnet tegn til emfysem på lungene, om du har mange andre belastninger med støv, forurensing etc. Men: et eller annet sted i dette området ligger funksjonsreduksjonen. OG: denne reduserte funksjonen kan du påvirke ved å slutte å røyke. Røyk har en irriterende effekt på slimhinnene i luftveier, fører til en stadig betennelseslignende prossess, som igjen fører til økt belastning på lungevev.

Jeg vil sterkt anbefale deg å gjøre det du kan for å forsøke å slutte og røyke. Har selv sluttet etter mangeårig røyking, og kjenner til den effekten det har hatt på pust, hoste, økende overskudd etc.

Vedr Spiriva og Bricanyl: Disse har begge en utvidende effekt på bronkiene. De virker slik at de får muskellaget i bronkiene til å slappe av, og dette igjen gjør at bronkiene utvider seg. Dersom du synes at Bricanyl hjelper deg, men ikke virker så lenge av gangen, kan du be din lege om å skrive ut en tilsvarende medisin, som har lengerevarende effekt(Oxis eller Serevent). Disse vil ikke ha den motsatte effekten, som du skriver, at bronkiene knyter seg mer sammen.
Lykke til, og sett det du kan inn på at behandlingen med Champix vil gjøre deg røykfri. I tillegg: legg inn fysisk aktivitet som en del av hverdagen, turer, sykling, gåing, alt hva du føler du klarer, og som gir deg både fysisk og mentalt overskudd.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-