Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvordan slutte å røyke og fortsette å gå ned i vekt?

Spørsmål

Hei. Jeg har tidligere vært svært overvektig, 130 kg på det meste. Over de siste årene har jeg gjort en del grep, og gått ned 50 kg. Jeg skal ned 15 kg til, og raser nedover med det regimet av kosthold og trening som jeg er nå vant til. Problemet er at jeg for et år siden gikk igjennom en stresset periode, og begynte å røyke etter ti års kutt (røkte da i 7-8 år tidligere). Jeg vil bare slutte, jeg er livredd for helsekonsekvenser, men er samtidig også redd for å ikke klare å gå ned de resterende 15 kg som planlagt hvis jeg slutter på dagen nå. Har du noen gode råd for hvordan jeg både kan slutte å røyke kjapt og samtidig fortsatt gå ned i vekt? Har lest om diverse medikamenter som champix, men har skjønt at disse gir økt sult, det er ikke ønskelig. Jeg er altså meget motivert for røykekutt, men å gå ned 10-15 kg til er også nødvendig rent helsemessig (veier 78 kg /170 cm høy nå). En lege anbefalte snus, men vet ikke om det er veien å gå heller?

Kvinne 39
Svar

Hei.


Jeg ser at du er høyt motivert, og det er det beste utgangspunkt du kan ha i din situasjon. Du har allerede gått ned 50 kg, og det forteller at du virkelig er en person som er i stand til å gjennomføre de mål du setter deg. Jeg tror at å være klar over dette, kanskje er det viktigste i din situasjon nå. Altså dette med at "jeg kan". Det er ingen diskusjon for ditt vedkommende, for du har allerede bevist dette. Det finnes ingen almengyldige råd som gjelder alle personer, hva gjelder vektnedgang, røykeslutt m.v. Det avhenger i stor grad av personlighet, motivasjon og evne til å gjennomføre mål en setter seg. Så det er ingen ideal situasjon for å gi slike råd som du ber om her, med et spørsmål og et svar på internett, uten at jeg har mulighet til å samtale med deg, bli noe kjent med deg, høre din mening osv. 

Derfor tenker jeg her mer i generelle vendinger, og det er da dette med at du må være deg meget bevisst på at du er en person som faktisk gjennomfører de mål du setter deg. Dette handler jo ikke om et "lotteri" hvor du kanskje kan vinne, kanskje ikke, men det handler om å sette seg et mål, være klar over at det finnes ingen objektive ting som kan hindre deg i nå målet, og så gjennomføre det.

Ditt spørsmål går på hvordan du kan slutte å røyke og samtidig gå ned de siste kiloene. Da er det viktig å vite at det IKKE er slik at det å slutte å røyke, automatisk fører til vektoppgang eller fravær av mulighet til å slanke deg videre. Det er en myte. De som slutter å røyke og går opp i vekt (en del mennesker, som kjent) gjør ikke det av fysiologiske / farmakologiske årsaker, men fordi de spiser mer når de slutter å røyke. Og det kan jo du la være, med din vilje og gjennomføringsevne, spesielt når du vet at dette avhenger av deg selv, din vilje og ingen ting annet. 


Det jeg ville ha tenkt her, sett i betraktning at du åpenbart er et meget viljesterkt menneske som er i stand til å gjennomføre deg de mål du setter deg, er å gjøre "motstanderen" (røyken) til en mindre fiende og trussel enn den egentlig er. Altså få et psykologisk overtak. Det handler jo ikke om å slutte å puste eller spise, noe vi faktisk er avhengig av i motsetning til nikotin, men det handler om å ønske, ville og tåle noe ubehag og rastløshet (abstinens) i en liten periode, før det går over igjen, hvilket det alltid gjør. Da er det viktig å vite om at du faktisk er i stand til å "tåle" det ubehag det er å slutte å røyke, og at det ikke er slik at vi mennesker er nødt til å velge det som er minst ubehagelig til enhver tid. Du kan til og med "like" det å holde ut abstinenser og røyksug, om du omdefinerer det til en bekreftelse på mestring og det at du er sterk. "Dette er ubehagelig, men jammen er jeg sterk og klarer dette, og velger å stå i det".  Jeg ville sluttet brått hvis jeg var deg, og møtt enhver abstinens og tanke om å begynne igjen (vi lager oss ubevisst sabotasjetanker for å "få lov" til å begynne igjen) med en ovenfra-og-ned holdning: "Jeg er ikke redd for deg, abstinens, jeg er en som holder ut, jeg er en som gjennomfører det jeg har bestemt meg for."

Og så er det et veldig godt triks å vite at hver gang trangen til en røyk komme for fullt, så kan du utsette enhver avgjørelse om å begynne igjen i 10-20 minutter, så avtar abstinensen igjen, og du blir opptatt av noe annet i mellomtiden. Slik er det faktisk. Det kommer i tak, og da er utsettelsesstrategi veldig lurt. 


Du kan naturligvis velge å bruke nikotinerstatninger som nikotintyggis, plaster, munnspray, snus og hva det måtte være, for da holder du nikotinsuget i sjakk, og du slipper den helseskadelige effekten av røyk, men du forblir like avhengig. Og da må du bestemme deg for om det er et prinsipelt poeng for deg eller ikke. Men at det er et mindre helseskadelig alternativ enn å røyke, er åpenbart. Jeg tror imidlertid at du er typen til bare å kutte hele greia, med din viljestyrke.


Når det gjelder de siste kiloene du skal ned, så skjønner jeg jo at du allerede vet svært mye om dette, siden du har klart å gå ned så mye allerede, så da handler det vel bare om å stikke fingeren i jorda, og følge med på vekten: Går du videre ned i vekt, så er det bare å fortsette å spise slik du gjør, og gjør du ikke det, evt går opp, så må du spise mindre, inntil vekten begynner å gå ned igjen. Åpenbare prinsipper, naturligvis, men det handler om viljen til å akseptere at slik er det, og det finnes ingen andre løsninger enn å følge akkurat det prinsippet. 


Jeg håper at du har nytte av mine innspill og råd her, samtidig som jeg ærlig forteller deg at dette er jeg sikker på at du får til, om du bare bestemmer deg og bevisstgjør deg på at dette har du FULL kontroll på. Dette vet jeg, ut fra de opplysninger du har gitt om deg selv her.  Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-