Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Champix

Spørsmål

I mai startet jeg med Champix. Motivasjonen var veldig god. I juli følte jeg at dette gikk veldig bra, og brukte dermed ikke den siste pakken. Men nå er røyksuget på plass igjen. Må nok dessverre si at jeg tar en røyk innimellom. Det jeg lurer på er om jeg kan ta den siste pakken? Er det skadelig? Pakken ligger jo der og venter. Jeg vil jo så gjerne slutte, men skjønner at jeg trenger litt hjelp igjen. Bivirkninger av dette produktet har jeg ikke hatt. Vil også nevne at jeg bruker Levaxin 175mg daglig. Har hatt stoffskifte problemer siden jeg var 13 år. Det begynte med for høyt. 1990 drakk jeg strålebehandlet jod. Vet ikke om det er noe relevant informasjon i forhold til dette. Og kan jeg ta spirullina? Det bruker jeg, og har ikke merket noe ubehag ved det

Svar

Hei.

Så flott at du klarte å slutte å røyke! Da har du bevist at du er i stand til å gjøre dette, og da vet du at du nå klarer det igjen. Men det å slutte å røyke består av to "jobber":
1) Å slutte
2) Å la være å begynne igjen

Denne gangen skal du gjøre jobb nr 2 i tillegg!

Du tålte Champix godt, og din lege har forskrevet dette til deg, hvilket betyr at der ikke var noen medisinske grunner til at du ikke kunne benytte det da du fikk det utskrevet. Dersom der ikke har oppstått noen nye medisinske forhold som tilsier noe annet, så betyr det at det fremdeles er greit for deg å bruke Champix, og du kan sette igang med denne pakken nå. Stoffskifte og Levaxin har ingen betydning i denne sammenheng.

Du spør om Spirulina. Det er ikke et godkjent og kvalitetessikret medisinsk produkt, men en alminnelig handelsvare og ikke noe som brukes i helsesvesenet.
Som lege vet jeg følgelig ikke noe om dette produktet. Jeg kan imidlertid lese følgende om det på nettet: (wikipedia)
"Quality-related safety issues
Spirulina is a form of cyanobacterium, some of which are known to produce toxins such as microcystins, BMAA, and others. Some spirulina supplements have been found to be contaminated with microcystins, albeit at levels below the limit set by the Oregon Health Department.[21] Microcystins can cause gastrointestinal disturbances and, in the long term, liver cancer. The effects of chronic exposure to even very low levels of microcystins are of concern, because of the potential risk of cancer.[21]
These toxic compounds are not produced by spirulina itself,[22] but may occur as a result of contamination of spirulina batches with other, toxin-producing, blue-green algae. Because spirulina is considered a dietary supplement in the U.S., there is no active, industry-wide regulation of its production and no enforced safety standards for its production or purity.[21] The U.S. National Institutes of Health describes spirulina supplements as "possibly safe", provided they are free of microcystin contamination, but "likely unsafe" (especially for children) if contaminated.[23] Given the lack of regulatory standards in the U.S., some public-health researchers have raised the concern that consumers cannot be certain that spirulina and other blue-green algae supplements are free of contamination.[21]
Heavy-metal contamination of spirulina supplements has also raised concern. The Chinese State Food and Drug Administration reported that lead, mercury, and arsenic contamination was widespread in spirulina supplements marketed in China.[24]"

I motsetning til godkjente legemidler er der altså ingen kvalitetskrav til produksjon, renhet eller innhold i et slikt produkt, og man spiser det følgelig "på eget ansvar". Der finnes kort og greit ikke noen sikker informasjon om tryggheten ved å bruke slikt.

Lykke til med røykslutt nå! Du klarer det nå, for en sprekk slik du har hatt, er særdeles lærerik og noe som er med og sikrer suksessen din denne gang!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-