Seks helseskader forårsaket av røyking

Dette gjør tobakksrøyk med kroppen din - og vet du hvor skadelig det er å røyke «en sjelden gang»?

SKADER KROPPEN: Når du røyker skades lunger, hjerte, blodårer og hjernen. Jo mer du røyker, desto verre blir skadene Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
SKADER KROPPEN: Når du røyker skades lunger, hjerte, blodårer og hjernen. Jo mer du røyker, desto verre blir skadene Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

De fleste vet at røyking ikke er bra for kroppen, men vet du egentlig hvilken helseskade røyking forårsaker.

1. Kan føre til KOLS

Tobakksrøyk inneholder en rekke potensielt helseskadelige stoffer. Når man røyker inhalerer man disse stoffene, som videre sprer seg til lungene. Røyking over tid vil kunne skade lungene på flere måter

– Man kan dele lungene opp i luftveier og lungevev. En har betydelig økt risiko for å utvikle KOLS ved tobakksrøyking. Ved KOLS har luftveiene blitt trangere – dette gjør det tyngre å puste da trangere luftveier medfører økt luftmotstand, sier Odd Magne Fjeldstad, lege i spesialisering i feltet lungemedisin.

LES OGSÅ: Røykebein

Lege: Odd Magne Fjeldstad Foto: Privat
Lege: Odd Magne Fjeldstad Foto: Privat Vis mer

2. Dårlig oksygenopptak

Emfysem er det man ser når selve lungevevet har tatt skade av røyking. Ved emfysem vil de små lungeblærene som er ansvarlig for at oksygen går fra luften vi puster inn og ut i blodet, bli slappe og ødelagte.

– Dette fører til mindre oksygen i blodet, og dermed mindre oksygen til alle kroppens celler. Muskelceller og hjerneceller er følsomme for oksygenmangel. Det vil også gi dårligere arbeidsforhold for kroppens celler og vev.

3. En av de verste kreftformene

Nesten alle tilfeller av lungekreft skyldes røyking over tid. Lungekreft er en av kreftformene med dårligst leveutsikter. Det øker også risikoen for å få kreft i en rekke andre organer.

– Når man får symptomer på lungekreft har kreften ofte kommet så langt at behandlingsalternativene ikke vil kunne kurere, men i beste fall kun forsinke utviklingen av kreften.

4. Øker risikoen for hjerte- og karsykdom

Stoffer i røyken føres over i blodbanen vår, slik at de skader innsiden av blodårene og øker risikoen for at de går tette. Trange og tette blodårer kan gi både akutt og kronisk sykdom.

– Ved trange blodårer til hjertet får man angina. Dette er hjertets måte å fortelle oss at det får for lite oksygen. Tette blodårer til hjertet kan føre til hjerteinfarkt hvor deler av hjertemuskelen kan dø. Hjerteinfarkt er en livstruende sykdom, sier Fjeldstad.

Røyking er også en risikofaktor for hjerneanuerisme med

Les også: Røyker fortsatt 12 sigaretter om dagen

SKADELIG: Røyking kan føre til en rekke helseplager, lungene hos en person som har røyket lenge bærer tydelig preg av skader. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
SKADELIG: Røyking kan føre til en rekke helseplager, lungene hos en person som har røyket lenge bærer tydelig preg av skader. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

5. Svekker hjernecellene

Trange blodårer til hjernen vil kunne svekke funksjonen til hjernecellene. Dette kan utvikle seg til demens.

– Dersom en blodåre til hjernen går helt tett, vil hjernecellene få akutt oksygenmangel og kunne dø. Det er dette som skjer når man får hjerneslag.

6. Røykebein

Claudicatio, det som på folkemunne kalles røykebein, er et tegn på at musklene i beina får for lite oksygen. Når blodårene i beina blir trangere vil muskulaturen si ifra at den får for lite oksygen, som kan føre til smerter ved aktivitet.

– Går blodårene helt tette er det fare for å utvikle koldbrann. I noen tilfeller er det ingen andre behandlingsmuligheter enn amputasjon av det døde vevet, sier Fjeldstad.

Les også: Dette skjer med kroppen etter en siste røyk

Blir utsatt for luftveisinfeksjoner

Ifølge dr. med. Sjur Humerfelt, spesialist i indremedisin og lungesykdommer ved KAL-klinikken i Oslo, er det vanskelig å svare på hvor skadelig det er å røyke en sjelden gang. Studier viser allikevel at tobakksrøyking påvirker slimhinnen i en viss grad fra dag én.

Lungespesialist: Sjur Humerfelt Foto: Privat
Lungespesialist: Sjur Humerfelt Foto: Privat Vis mer

– Du blir ikke dødssyk av å røyke litt i blant, men man kan se forandringer på mikroskopnivå og cellenivå. Men så klart – man skal røyke minst mulig.

Det første som skjer når du røyker er at flimmerhårene blir slått i svime. Flimmerhårene fungerer som luftveienes rensesystem, og når de ikke er i aktivitet, samler det seg slim i luftveiene.

– Derfor kan det være bedre å røyke flere ganger én dag i uken, enn å ta seg én røyk syv dager i uken, slik at flimmerhårene ikke blir slått ut over lengre tid. Men svaret er at ja, det er skadelig å røyke, og jo mer du røyker, desto verre blir skadene, sier Humerfelt.

Les også: Sprukket igjen?

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer