Jeg må holde meg sunn og frisk for barna mine!

Jeg heter Eva, er 37 år og har samboer og to barn. Jeg har vel litt for mange interesser i forhold til tid, men liker å gå tur og på kino, møte venner og lese bøker, og jeg liker å trene og skulle gjerne hatt mer tid til det.

Verdifullt liv uten røyk?Jeg røykte 12-13 røyk om dagen til hverdags uansett om jeg var syk eller frisk. Når jeg var på fest, gikk det langt mer. Jeg måtte ha med meg to tyvepakninger, og de ble kanskje borte. Før jeg fylte tredve tenkte jeg ikke på å slutte å røyke i det hele tatt. Jeg trodde aldri jeg kom til å slutte å røyke, og innbilte meg at livet ikke var verdt å leve uten røyk. Det er merkelig å se at det kan være et veldig godt liv uten røyk. Nå er det fire år siden jeg sluttet. Første gangen jeg prøvde å slutte, brukte jeg røyketyggis og klarte meg i nesten tre måneder.

Gravid - sluttet, men begynte igjenSå ble jeg gravid og da ble det naturlig å slutte igjen, for jeg ble så kvalm av å røyke. Så da holdt jeg opp lenge, men begynte igjen etter en tur ute med noen venninner. Det er fort gjort! Men etter den siste graviditeten har jeg klart å holde meg røykfri. Det er det å få barn som har gjort meg mest motivert. Jeg synes at det er så stort, og gleder meg allerede til å få barnebarn. Da må jeg jo holde meg sunn og frisk! Det er min motivasjon. Dessuten fikk jeg diabetes. Legen sa at det verste jeg kunne gjøre da, var å røyke. Det gjorde veldig inntrykk på meg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er mulig!Grunnen til at jeg klarte det denne gangen, er nok også det at jeg visste at det går an. Det er kanskje sånn at hvis man har sluttet mange ganger, så blir det blir lettere og lettere for hver gang.
Jeg gjorde ikke noe annerledes nå enn jeg har gjort før. Tror egentlig at jeg bare var moden for å slutte. Nå var tiden inne på en måte. Man må bare finne sin egen grunn, det må være en personlig motivasjon.

Festrøyker ikke muligDessuten visste jeg at det gikk an å slutte i og med at jeg hadde holdt opp lenge tidligere, og jeg var veldig bevisst på at jeg ikke måtte ta en eneste røyk eller et eneste trekk. Jeg vet at et trekk kan være nok til at jeg er i gang igjen. Jeg prøver ikke å lure meg selv og tro at jeg kan være festrøyker, det går ikke, det vet jeg. Nå kan jeg sitte på fest mens alle røyker rundt meg, og det bryr meg ikke i det hele tatt. Jeg kan godt tenke at det kunne vært godt med en røyk, men det går over, det er ikke en følelse som varer hele kvelden. Jeg ser jo fortsatt at jeg har et savn etter det noen ganger. Man har jo alltid med seg røykpakka når man skal kose seg, liksom.

Gikk BesseggenDet at jeg er i mye bedre form, bidrar til å holde motivasjonen oppe. Jeg gikk for eksempel Besseggen sammen med en venninne en sommer. Den turen gikk kjempefint og var veldig flott, men jeg tror ikke det hadde vært så flott hvis jeg hadde røykt. Det er så deilig å kjenne at man er sterkere, og det er godt å kjenne at man får til mer.
God følelse!Det er nok viktig å gjøre hyggelige ting som hele tiden bekrefter at dette her er bra. Når man trener merker man det spesielt godt, og jeg tror at men får en visshet om at det der skal jeg ikke tilbake til. Det er altfor mange gode grunner til å holde seg røykfri. Jeg er stolt over meg selv at jeg klarte å slutte. Det at jeg fikk til noe jeg hadde ønsket lenge, gir en god følelse.

Det var en stor overraskelse at jeg faktisk klarer seg veldig bra uten. Det går faktisk veldig greit!