Kan jeg stole på en rusmisbruker?

Spørsmål

Hei!

Jeg er samboer med en mann på 28år og har vært det i 5 år. I det siste halve året har jeg fem ganger funnet poser med forskjellige narkotiske stoffer hjemme i huset. Hver gang har han sagt at det var noen andres, han skal levere det til noen, eller han passer på det for noen. Jeg vet ikke hva slags stoffer det er da jeg aldri har prøvet noen narkotiske stoffer overhode. Jeg vet at en del av vennene hans driver med slike ting, og jeg har alltid sagt klart fra at slik skal ingen drive med hjemme hos oss, og at jeg synes narkotika er det værste "dritten" jeg vet om. Nyttårsaften nå fant jeg nok en slik pose med pulver og piller og et barberblad. Han inrømte da at noe av det var hans, og at det vistnok var amfetamin. Han sa også at han hadde brukt det noen få ganger i løpet av de siste to årene, når han ikke orket ting og var sliten!!! Bør jeg tro på dette? Bør jeg underette hans foreldre? Han er jo 28 år gammel, men nå har jeg funnet ut at han har løyet så mange ganger på så kort tid, at jeg vet ikke hva jeg skal tro på. Ved å si fra til faren hans kanskje de får hjulpet han hvis han trenger det, eller gjør så han skjønner alvoret i situasjonen og det han driver med. Jeg vet jeg har vært naiv men jeg trodde ikke han noen gang ville juge for meg da vi har ellers et veldig bra forhold og akkurat forlovet oss. (Det er vi jo ikke nå lenger!) Hele livet ble snudd opp ned og jeg er lei meg, men alikevel. Er det noe vits i å tro på det han sier? Går det an å få han til å ta blodprøve e.l. en gang i måneden/uken for å bekrefte at han holder seg ren fremover i f.eks. et år? Hvis man gjør en avtale med en lege? Jeg tror ikke noe på at han sier at han aldri skal gjøre det mer, for han har jo jugd så mange ganger, ihvertfall når jeg ikke kan sjekke dette. Jeg har jo ikke lyst til aldri å bli sammen med han igjen, da jeg var fast bestemt på at det var han jeg ville dele livet mitt med! Og ikke bare det, men jeg har gått tre uker over da jeg skulle ha mensen (og jeg har alltid vært presis, så jeg tror kanskje jeg er gravid,men hvem vil ha barn med en "narkoman" eller en som bar juger til deg?) Håper på raskt svar, da jeg er veldig nedfor og utkjørt og sliten av hele den for meg uholdbare situasjonen. På forhånd takk for hjelpen.

Kvinne, 26 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Jeg forstår at du føler deg sviktet og at du sikkert er bitter etter dette tillitsbruddet.

La meg først si at en rusmisbruker ofte vil ty til løgner for å dekke over sitt misbruk hvis dette ikke er kjent for familie/venner. Jeg tror det kan være vanskelig å stole på en som sier han skal slutte, det er svært vanskelig å slutte med rusmisbruk alene.

Selv om bruk og oppbevaring av rusmidler i denne klasse er ulovlig, er det samtidig svært vanskelig å gjøre noe med situasjonen hvis ikke han selv ønsker det. Han er myndig og foreldrene har ingen rett til å tvinge ham til noe, det har heller ikke du. Du må vurdere selv om det er hensiktsmessig å involvere faren hans eller andre for å øve press på samboeren din. Er du heldig kan en slik "konfrontasjon" få frem årsaker til at han har brukt amfetamin. Kanskje han kan innse at dette er skadelig og destruktivt for ham selv og familien? Hvis du sier at du vil gå fra ham hvis han ikke er "ren" kan vel det også være et argument for å slutte?

Hvis han selv ønsker det kan legen hans inngå en avtale om regelmessige urinkontroller mtp rusmidler.

Du bør vel sjekke om du er gravid med en gravitest snarest mulig. Da blir situasjonen svært annerledes både for deg og ham.

Lykke til!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn