En uke på rockefestival - dette var menyen!

Spørsmål

Jeg har nylig kommet hjem fra en ukes rockefestival.
Den daglige menyen var som følger:
-Mellom 12 og 18 alkoholenheter fra 11 på formiddagen til 03 på natten. Jeg var ikke på noe tidspunkt overstadig beruset, selv om jeg kjente meg litt "full" på slutten av kvelden.
-Omlag et gram kokain per dag fordelt over hele dagen.
-En E bestående av om lag 100 mg MDMA per dag.
-30 sigaretter daglig.
-Litt hasj i ny og ne og antihistamin for å forebygge fyllesyke. Ellers var kostholdet normalt og jeg la vekt på å få i meg proteiner ved hvert måltid. Tok også B- og C-vitamintilskudd.
Jeg er slank, trener mye og har ingen helseproblemer. Røyker ikke daglig og bruker ikke narkotika mer enn et par ganger i året. Spørsmålet mitt er rett og slett:
Hvor risikabel er egentlig en slik uke?
I min omgangskrets er dette ikke en uvanlig meny. Jeg var litt matt et par dager da jeg kom hjem, men ellers fin.

Mann, 35 år

Svar

Hei!

Din festivalmeny er helt sikkert ikke unik, men at mange lever på denne måten gjør det dessverre ikke sunt.

Etter en slik uke er du nok litt utmattet, men kan vel rimelig fort komme deg til hektene igjen hvis du får i deg godt med drikke og næring.

Jeg kan vel neppe påstå at en uke isolert på denne måten er skadelig for resten av livet, og de forskjellige "rettene" dine er vel hver for seg tolerable for kroppen din. Imidlertid gjør mengden av disse at du nok var beruset hele uken. Dette i seg selv gjør skade på hjerneceller og lever, det øker risikoen for å skade seg, for å pådra seg kjønnssykdommer og for å bli innblandet i slagsmål, men disse siste punktene kan du selvsagt slippe unna.

Risikoen for å bli avhengig av E, hasj, kokain og alkohol er stor, og hvis du klarer å holde deg til dette et par ganger i året er det uvanlig og imponerende. Narkotika har en lang rekke langtidseffekter på sentralnervesystemet i tillegg til at det er direkte skadelig for lunger og lever.

Alkohol og sigaretter er likevel i sum de farligste giftene du har inntatt denne uken. Vanligvis bruker man disse stoffene jevnt gjennom hele året, og 30 sigaretter hver dag året gjennom er mye farligere enn narkotika en uke i året slik du beskriver det, selv om det ikke er så lett å sammenlikne hva som er mest skummelt.

Menyen din er skadelig både på kort og lang sikt etter min mening, "hvor" risikabel er ikke så lett å angi.