GHB: Et potent og farlig rusmiddel

GHB virker bedøvende på sentralnervesystemet, slik at vi blir avslappet og sløve. Stoffet er kjent i media som «voldtektsdop» grunnet stoffets virkning på hukommelse og bevissthet.

GHB: Et rusmiddel som gir betydelig risiko for overdosering og forgiftning. Nedsatt bevissthet og hukommelsestap er vanlige virkninger. Foto: NTB scanpix
/Kallestad, Gorm
GHB: Et rusmiddel som gir betydelig risiko for overdosering og forgiftning. Nedsatt bevissthet og hukommelsestap er vanlige virkninger. Foto: NTB scanpix /Kallestad, Gorm Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

GHB (gammahydroksybutyrat) er et potent og farlig rusmiddel som virker bedøvende på sentralnervesystemet, slik at vi blir avslappet og sløve. Stoffet finnes naturlig i kroppen i små doser, men kan syntetiseres og blir brukt som sove- og bedøvelsesmiddel. Xyrem er et GHB-basert legemiddel som noen pasienter med narkolepsi bruker.

Stoffet har senere blitt assosiert med illegal rekreasjonsbruk, og er særlig kjent i media som «voldtektsdop», grunnet stoffets virkning på hukommelse og bevissthet. Stoffet brukes også i kroppsbyggermiljøet grunnet en viss muskeløkende effekt.

Store doser av GHB, og særlig i kombinasjon med andre rusmidler, kan være livsfarlige. GHB omtales noen ganger som “flytende ecstacy”, men dette er upresist da de to stoffene har helt ulik virkemåte og effekt. GHB forekommer vanligvis som en farge- og luktfri væske med salt smak, og doseres ofte i bruskorker og drikkes, men stoffet kan også settes intravenøst. (1) (4)

LES OGSÅ: Tegnene på narkotikamisbruk

Virkning av GHB

GHB har en rask virkning etter at det er inntatt via munnen, og størst konsentrasjon i blodet (og da maksimal effekt) sees typisk innen det har gått én time - symptomene, for eksempel tap av bevissthet, kommer altså brått, og begynner gjerne ca 15 minutter etter inntak.

Varigheten av GHB er normalt mellom 2,5 til 4 timer, og styrken på symptomene er tett knyttet til mengden av stoffet som inntas. GHB virker hovedsakelig på sentralnervesystemet og har der en generelt hemmende effekt som kan ligne på effekten av alkohol, og gir også en viss euforisk og oppstemt følelse.

Allerede ved relativt lave doser av GHB sees symptomer som forvirring, sløvhet og svimmelhet, redusert hukommelse og redusert bevissthet som kan svinge mellom agitasjon eller bevissthetstap. GHB virker også hemmende på puls og respirasjon, noe som i høye nok doser kan være livstruende og gi hjerte- eller pustestans. Effektene av GHB forsterkes ved samtidig bruk av andre rusmidler, som alkohol. Kjøreevner påvirkes betydelig av stoffet, og man står også i fare for å skade seg selv gjennom uhell. (1) (3)

LEGEN SVARER: Jeg har fått problemer med tungen etter bruk av GHB

Overdosering og forgiftninger

GHB-bruk innebærer en betydelig risiko for forgiftning av flere grunner. Stoffet har blant annet en rask virkning, og har også en svært høy dose-effekt-kurve, som innebærer at relativt små økninger i dose kan gi store utslag i effekt / symptomer. Samtidig bruk av andre rusmidler øker også dosen for overdosering.

Symptomer og tegn på GHB-forgiftning inkluderer:

Behandling av forgiftning

GHB-forgiftning er i verste fall livsfarlig og skal observeres på sykehus. Behandlingen som tilbys er støttende og avhenger av symptomene. Hovedsakelig innebærer behandlingen overvåking av vitale tegn som hjertefrekvens, blodtrykk, pust, nevrologiske utfall og temperatur, frem til pasienten er helt våken, samt tilbys det pustestøtte ved behov for dette.

Tilstanden kan svinge, og normalt bør man observeres i 4-5 timer etter inntak, potensielt lengre ved samtidig inntak av andre rusmidler. (1) (2)

LES OGSÅ: De nye syntetiske rusmidlene

Diagnose / deteksjon

Misbruk av GHB er vanskelig å oppdage da det ikke rutinemessig testes for, og fordi blodkonsentrasjonene av stoffet faller raskt. Mistanke om misbruk av GHB blir ofte hovedsakelig basert på sykehistorie og typiske symptomer, for eksempel rask bevissthetstap uten samtidig bruk av andre rusmidler.

Andre typiske tegn kan være vekslende agitasjon og sløvhet, selvskadende eller bisarr oppførsel uten samtidig bruk av andre rusmidler. Ved målrettet testing kan GHB detekteres i blod (opptil 6 timer) eller urin (opptil 12 timer). (1)

GHB som voldtektsdop

Den raske virkningen, at stoffet er farge- og luktløst samt vanskelig å oppdager, i tillegg til effekter som sløvhet og redusert hukommelse, har medført at GHB har fått et rykte på seg som voldtektsdop. Stoffet har en salt smak, men dette vil ofte ikke være merkbart i en drink, som er noe man alltid må være bevisst på om man aksepterer en drink fra noen man ikke kjenner godt.

Kilder: 1) Uptodate.com 2) Lvh.no 3) Felleskatalogen 4) Helsenorge (4)

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer