Upålitelig bror?

Spørsmål

HEI.
Jeg har noen spørsmål i forbindelse med rus og stoff problemer. Har en eldre bror som har slitt med rus problemer i 3 års tid. Dette oppdaget vi for ca 1 år siden.Han var villig til å stille opp å prøve å komme seg ut av dette. Juni 03 viser det seg at han har lurt seg bak ryggen til oss alle å har fortsatt å ruse seg. Men som sagt han lover oss igjen å prøve å komme seg ut av problemet sitt. (Tisse prøver gjevnlig sånn at vi har full kontroll) Men som tiden gikk virket alle prøvene regne.
Nå snart 1 år siden sist vi oppdaget at han ruset seg virker det som om han er påen igjen. Nå er det bare blitt enda vanskeligere å samarbeide med han. Han nekter nemelig å ta noe urinprøve. Dettew får oss til å tenke bare en ting. Han mener vi burde stole på han,å tro hans ord. Men det er faktisk ikke så lett etter å først ha oppdaget det vi har gjort. Hvorfor skal vi stole på han etter at han har løyet til oss om dette før???? Stoffene han sier han har brukt er rohypnol og anfetamin. Men virkningene hans virker annerledes nå en hva de gjorde for 1 års tid siden. Nå er han blitt så utrolig slapp i talemåten ,men samtidig prøver han å vise energi.
Dette er ikke lett. Hva burde vi gjøre???
Anonym

Kvinne, 23 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det vanskelige med dette er at dere ikke kan tvinge ham til noe som helst hvis han ikke er interessert i å ta imot hjelp. Så lenge han er myndig har han faktisk rett til å gjøre som han vil innenfor norsk lov, og går han utover den er det ikke dere men politiet som skal gripe inn. Det er de harde fakta, desvverre. Og har han ingen ønsker om at dere skal bidra så har dere faktisk heller ikke anledning til det.

Men dere har selvfølgelig likevel et ønske om å hjelpe ham, og moralsk sett har dere en rett og plikt til å hjelpe et nært familiemedlem slik dere allerede har forsøkt. Her tror jeg det er lurt å gå forsiktig fram slik at dere ikke støter ham fra dere med hjelpetilbud. Sørg for å etablere et godt forhold til ham, la ham føle seg trygg og sikker på at dere er glad i ham uansett. Ikke bruk trusler eller gi inntrykk av at dere ikke vil hjelpe ham hvis han ikke gjør som dere sier.

Hvis dere kan etablere et godt forhold til ham som person kan det kanskje være lettere å få ham til å innse at han trenger hjelp for å bli kvitt den destruktive atferden sin. Hvis han ikke innser det eller ikke vil ha hjelp har dere lite å stille opp med - tvangsbehandling av narkomane er ikke en norsk måte å løse dette problemet på.

Kontakt fastlegen hans og be om hjelp til dette. Han kan også involvere aktuelle instanser i lokalmiljøet, som feks rusomsorgen, slik at dere kan få kartlagt dette problemet litt bedre.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn