Poppers - ufarlig?

Spørsmål

Det er svært vankelig å finne legevitenskapelig info om skadevirkninger ved bruk av poppers (amylnitrit). Selv har jeg erfart røde flekker på øynene, tung pust (tiltagende varighet i tiden jeg har brukt stoffet), ømhet i korsryggen (nyrer?), muligens svekket hukommelse (alle symptomer så langt forbigående). Kan dere si noe mer om dette? Er også svært interessert i erfaringer i forhold til psykisk helse

Mann, 38 år

Svar

Hei!

Ja det er svært vanskelig å finne informasjon på nettet om slike emner, mest fordi nettet er fullt av kommersielle steder som tilbyr slik midler og som derfor sansynligvis ikke er de mest objektive til å vurdere bivirkninger.

Poppers er en fellesbetegnelse for flere forskjellige stoffer kalt alkylnitrater. Amylnitritt er et av disse. Stoffet selges som en klar eller strågul flytende væske i en liten ampulle/flaske, og denne inhaleres gjennom munn eller nese. Navnet poppers kommer av lyden som oppstår når man spretter korken eller åpner disse flaskene.

Stoffet blir brukt i diskotek/klubbmiljøer og effekten er en umiddelbar, kortvarig men intens strøm av blod til hodet, som gir deg en følelse av en lett rus, avslappethet, varmebølge og en økt seksuell lyst/følelse. Noen opplever at tiden går saktere, men effekten varer i kun to til fem minutter.

Bivirkninger kan være intens hodepine etter bruk, kvalme, hoste, svimmelhet eller besvimelse. Noen får hudproblemer rundt munn og nese etter langvarig bruk, og søl på huden kan gi svie. Blodtrykket reduseres og dette kan være farlig for personer med grønn stær, puste eller hjerteproblemer. Stoffet kan påvirke blodstrømmen til fosteret hvis brukeren er gravid, og blanding med Viagra kan være svært skadelig med potensiell hjerneskade og død til følge. Poppers kan også være dødelig hvis man svelger dem.

Det kan selvfølgelig også være bivirkninger som oppleves av den enkelte som jeg ikke har nevnt her. De psykiske bivirkningene av poppers er lite kjent, men man mener at de gir en psykisk avhengighet og at de reduserer de mentale evner ved langvarig bruk.