Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Passiv cannabisrøyking, kan det slå ut på urinprøver?

Spørsmål

Hei. Jeg skal inn på HV øvelse om 2 uker. Jeg var hos en kamerat for en uke siden, der røkte han hasj. Han tok noen "drag" under kjøkkenvifta. Jeg satt i sofaen 3-4 meter unna. Kan jeg bli påvist thc ved en urinprøve? En annen ting jeg lurer på er hvis han har røyka i den leieligheten å det står mat eller godteri, vann på bordet kan jeg da få thc i kroppen viss jeg spiser eller drikker noe av det?

Mann 25
Svar

Hei.


Passiv cannabisrøyking kan føre til opptak av cannabis i kroppen, og det kan igjen påvises i urinprøver i et betydelig antall uker etter man var eksponert for det. Men det hele er et mengdespørsmål. Jeg kan derfor ikke gi deg noe sikkert svar her, på om du vil kunne slå ut på cannabis eller ikke, på en urinprøve.  Men slik du beskriver situasjonen, med at han sto under kjøkkenvifta og røykte, og du satt 3-4 meter unna, så virker det svært usannsynlig. En lang kveld i et lite rom hvor cannabisrøyken lå tett, ville vært en helt annen situasjon. Skulle jeg gjette, ville jeg tro at det ikke vil vises cannabis i urinprøver på deg, om du blir sjekket for dette. Men vet du at du blir sjekket for rusmidler i urin, før du skal inn på en HV-øvelse da? Det er jo det avgjørende poenget her. En vanlig urinstix slik man bruker for å se etter urinveisinfeksjon, sukker og blod i urinen, vil jo ikke analysere for cannabis. Man må som lege aktivt bestille en rusmiddelanalyse, for at det skal bli sjekket for cannabis. 


Å tenke seg at du får i deg cannabis fra matvarer og vann osv, som har stått i et rom hvor det ble røykt cannabis, blir nok kun av teoretisk interesse, og uten praktisk betydning, så det trenger du ikke å bekymre deg for.


Ha det bra.