Motvirke abstinenser når han slutter med morfin

Spørsmål

Min kamerat har dessverre fått flere alvorlige kroniske sykdommer, det gjelder :

1) Fibriomyalgia (høy grad)
2) Hypermobiltets syndrom (overbevegelige ledd i hele kroppen)
3) Astma (høy grad)

Disse 3 sykdommene har medført betydelig angst og depresjon.

Jeg sender dette spørsmålet fordi han ønsker bekreftet at kroppen vil svare med abstinenser ettersom han (etter dialog med primærlegen er enig om å kutte ut morfin-medisinene) ifbm. nedtrapping av morfinmedisinene har fått mange plager og betydelig abstinens.

Er det noe spesielt han kan gjøre for å motvirke abstinensene ? Hvor lenge kan dette vare ?
Relevante sykdommer/medisiner: Han har brukt Dolcontin på opptil 480 mg på det meste i løpet av døgnet, altså en svært høy dose. Han opplever nå at han får betydelig abstinenser, etter å ha trappet ned 10 mg i uka. Dolcontin har skapt masse bivirkninger, f. eks. at han ikke fikk vannlating eller avføring. Derfor ble det besluttet å slutte med medisinen. Han har brukt dolcontin over 3 år og er akkurat ferdig med medisinen.

Mann, 48 år

Svar

Hei!

Takk for spørsmålene.
Først vil jeg gratulere din kamerat med beslutningen om å slutte med Dolcontin. Det er kanskje den tøffeste, men klokeste beslutningen han kommer til å ta i livet sitt.
Så til problemet.
Din kamerat må regne med abstinenser, men de behøver ikke vare så lenge dersom han har en klok nedtrappingsplan og hans primærlege følger ham opp tett med samtaler. For dette er viktig. Han trenger all den støtte han kan få den første tiden, for at han skal unngå tilbakefall.
Tre ting kan gjøre livet hans lettere i forhold til abstinenser.
Trening er det ene. Ved å trene produserer kroppen eget morfin- såkalt endorfin som gjør at abstinenense ikke blir så harde. Endorfinproduksjonen i kroppen blir ofte borte når man tilfører morfin utenfra. Ved å trene så ofte som mulig, vil din kamerat få i gang egenproduksjonen av disse stoffene.
Det andre er at det nå vil komme opp masse følelser som har vært hold nede av morfinen. Disse følelsene bør din kamerat få luftet. Det finnes mange selvhjelpsgrupper som kan hjelpe medikamentavhengige, jeg nevner AA og NA i Norge som eksempler på grupper som har god statistikk hva angår tilbakefall.
Det tredje rådet jeg vil komme med er et kjerringråd foreløpig, siden det foreligger lite medisinsk dokumentasjon for å underbygge dette.
Mange opiatavhengige har imidlertid brukt dette med stort hell og det er derfor jeg nevner det. Det går i korthet ut på at bruk av store doser vitamin C hjelper mot abstinensene. Din kamerat får kjøpt vitamin C 1 grams brusetabletter på apoteket uten resept. Han kan ta mange gram i døgnet, men dersom han får diaré av dette, må han stoppe.
Det er mulig han kan finne en mer nøyaktig dosering på dette ved å søke på alternative nettsteder.

Dersom det skulle vise seg vanskelig å klare dette utenfor institusjon, vil jeg anbefale at din kamerat legger seg inn på en 12 - trinnsklinikk. Dette kan fastlegen hans søke ham innlagt på og trygdekontoret dekker utgiftene.
Det viktigste er at han ikke gir opp, selv om han skulle få et tilbakefall eller to.

Håper svaret er til hjelp.

Lykke til med avvenningen.