Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvor lang tid tar det før hasjabstinensen gir seg?

Spørsmål

Hei. Jeg prøver å slutte å røyke hasj, men sliter ekstremt med kvalme og veldig ubehagelige følelser, svimmelhet er også en faktor. Jeg har hatt dette før og det kommer i perioder, men er spessielt ubehagelig om morgenen. Spørsmålet mitt er hvor lang tid det tar før kroppen min vil oppføre seg normalt, altså ikke være kvalm hele dagen og svimmel + få tilbake matlysten?

Jeg pleier normalt sett å røyke hasj flere ganger om dagen, men har aldri hatt noe problem med dette før i år. Jeg har utviklet en form for angst, som gjør dette ekstremt vanskelig, ettersom jeg konstant er redd for at om jeg ikke røyker, vil jeg ikke føle meg bedre.

Jeg tar vitaminbjørner og krillolje hver dag, prøver å få tilbake døgnrytmen og går turer for å være mer aktiv (ettersom hasjen gjorde meg veldig slapp og mye mindre aktiv) men etter et par dager er fortsatt kroppen like forferderlig som den pleier. Jeg føler meg faktisk ikke bedre i det hele tatt. Når vil jeg føle meg bra? Vet det kan være vanskelig å svare på, men takk på forhånd.

Mann, 18 år

Svar

Hei og takk for spørsmål.
Så flott at du har tatt en beslutning om å slutte og røyke hasj.
Dette er nok den viktigste beslutningen du har tatt i ditt liv, siden vi vet at cannabisrøyking er en selvstendig risikofaktor for å utvikle schizofreni og paranoide psykoser.
Rent fysisk så er fører ofte hasjrøyking med seg inaktivitet og et ensidig kosthold, som på sikt vil kunne gi deg sviktende helse.
Husk at cannabis er et stoff med stor risiko for psykisk tilvenning og etter noen dager kan du oppleve rastløshet, angst, svimmelhet, dårlig matlyst, sinne, konsentrasjonsproblemer samt en mengde andre plager som kan relateres direkte til abstinenssymptomer- fysiske abstinenser, men også psykiske abstinenser som lett kan få deg til å tro at det er ";lurt"; å røyke litt hasj igjen for å dempe på disse.
Det er individuelt hvor lang tid det tar før svimmelheten forsvinner og matlysten kommer tilbake, men disse symptomene vil gradvis avta og mange tidligere hasjrøykere sier at det meste er i orden igjen i fra 1-2 måneder.
Problemet med hasj er at det er fettløselig og det lagrer seg derfor i fettvevet i kroppen. Vi har mye fettvev i hjernen og cannabis lagres defor også der.
Når et stoff er fettløselig, tar det lenger tid for kroppen å bli kvitt det.
Hvor lang tid det tar før kroppen din igjen fungerer normalt er derfor i noen grad avhengig av hvor lenge og hvor mye du har røkt.

Jeg vil imidlertid anbefale å søke hjelp, fordi å slutte alene har vist seg vanskeligere enn ved hjelp av f. eks. NA eller et behandlingssted.
Du kan få hjelp på ulike måter, men mange får god hjelp ved å kontakte NA(anonyme narkomane) på Na-telefonen 90 52 93 59.
Den er betjent alle hverdager fra 17.00 til 19.00.
Her vil du få snakke med folk som har sluttet å bruke narkotika og som kan gi deg gode råd om hvordan du skal kunne holde deg stoff- fri.
Du kan også gå inn på hjemmesiden deres å finne et NA- møte i nærheten av der hvor du bor:
http://www.nanorge.org/
Du kan lese mer om NA´;s 12- trinnsprogram på:
http://www.lommelegen.no/822096/nas-12-trinnsprogram

Hvis du bor i Oslo vil jeg anbefale deg å kontakte Retretten.
Gå inn på hjemmesiden deres å få mer informasjon:
http://www.retretten.no/
De holder til i Kristian Augustgt. 10 og her kan du få gratis akupunkturbehandling mot abstinensene hver dag inntil du føler deg bedre.
Øre- akupunktur har vist seg effektivt for mange mot både akutte abstinenser og senabstinenser som for mange opptrer hver 2-3 måned i en periode etter at man har sluttet med stoff.
Jeg håper svaret hjelper deg til et stoff- fritt liv og bedre helse.
Lykke til!