Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Helseskader av alkohol

Spørsmål

Hei. Jeg har en nær slektning som i (ca. 7 år) drukket en del alkohol. H*n har mulig innsett og fortalt om dette til sine nærmeste, og er innstilt på å kutte ut/trappe ned inntaket. H*n sier h*n har drukket ca 4-6 glass vin daglig, litt mer i helger og festlige anledninger. Har vært dager der h*n har drukket mindre eller ingenting, men vi har inntrykk av at dette hører til sjeldenheten. H*n kvier seg mye for skader h*n eventuelt kan ha påført kroppen, men var nylig hos lege av annen grunn der h*n sjekket blant annet leververdier, blodtrykk, vitaminer og mye annet. Alt ser helt fint ut på prøver. H*n har hele tiden vært i jobb, spist normalt og vært i hverdagslig aktivitet. Det h*n er redd for (vi også forsåvidt) er om h*n har en permanent skade som følge av alkoholmisbruk. Tenker da i forhold til risiko for utvikling av kreft og andre sykdommer som er relatert til alkohol. Er det slik at dersom h*n slutter (iallefall mer eller mindre), vil gå tilbake til å ha lik risiko for disse tingene på lik linje som oss andre, eller vil dette være en permanent forhøyet risiko? Skal prøve å få h*n til legen, men i mellomtiden ville vi gjerne vite litt om hvordan ettervirkningene av et høyt alkoholforbruk fungerer. Gjerne noen tios om det er noen prøver/undersøkelser man bør ta for å sjekke at kroppen er ok etter en slik livstil over noen år. Takk.

Svar

Hei.


Høyt alkoholforbruk kan gi en lang rekke helseskader, ikke minst leverskade, som han iflg blodprøvene heldigvis ikke har pådratt seg.  Der finnes ikke andre måter eller blodprøver for å måle eventuelle "ettervirkninger" av et tilbakelagt forhøyet alkoholforbruk, slik du spør om. Sannsynligheten for kreft, slik du spør om, er stor uansett for oss alle, idet omtrent en tredel av oss får kreft i løpet av livet. 

Og uansett, hvis det hadde vært slik at en kunne "måle" evt økt sannsynlighet for helseskader i ettertid, så ville slik informasjon ikke hatt noen verdi nå, for det som har skjedd og det som har vært drukket, det har skjedd og kan ikke reverseres. Det eneste som teller, er derimot det at han nå velger å drikke mindre eller ikke i det hele tatt. Da reduseres sjansene for helseskader i betydelig grad. 

Kroppen har en svært god evne til å regeneres / "reparere seg selv", f.eks. vet at en alkoholskadd lever restitueres og begynner å fungere normalt igjen, når alkoholinntaket opphører. 

Du sier at du nå skal forsøke å få din slektning til å gå til legen, og det er fint. Det er ingenting i veien for at du før legetimen informerer legen hans om hans høye alkoholforbruk over tid, for da kan legen forsøke å ta dette opp med han. Slik informasjon kan være til stor nytte for en lege, for mange kvier seg for å fortelle om sitt alkoholforbruk til legen. Og på den måten vil legen i beste fall kunne "nå gjennom" til ham/henne og få tatt opp alkoholoverforbruket. De blodprøver som allerede er tatt, ser ut til å være de viktigste, og der er nok ikke noen andre tilgjengelige prøver som bør taes for å se etter andre eventuelle helseskader, som beskrevet ovenfor. Det vesentligste er at han/hun, evt med legens hjelp, begynner å drikke vesentlig mindre og sjeldnere, eller slutte helt.


De psykologiske skadevirkningene av langvarig alkoholoverforbruk kan være vel så "farlige" som eventuell leverskade m.v., og det handler om den gradvise tilvenningen til alkohol, noe som ofte medfører hverdagsliggjøring og bagatellisering fra den det gjelder. Altså en endret oppfatning av hva som er "normalt" alkoholforbruk, og redusert eller fraværende evne og vilje til å se problemet og å ville gjøre noe med det. Dette er igjen opptakten til avhengighet, og overgangen er helt gradvis og ofte umerkelig for den det gjelder. Disse tingene er i de fleste tilfeller vel så viktig å ta tak i, med eller uten profesjonell hjelp, som det fysiske fokuset, spesielt hvis fysisk helseskade ser ut til å være unngått, så langt.


Håper at dette kan være nyttige innspill og råd for deg, for å få hjulpet han videre. Lykke til. Det er flott av deg å bry deg slik du gjør!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-