Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Får hangover av små mengder alkohol

Spørsmål

Jeg har i løpet av et års tid fått lavere og lavere toleranse for alkohol. Ikke mens jeg drikker, da tåler jeg det fint og merker ingen endring, men dagen derpå. Dette har gått gradvis fra normalt å kunne merke tegn til at jeg drakk dagen før ved ca 3-5 glass, til nå å være nede i en tålegrense på 1 dl vin. Drikker jeg noe som helst over dette, så føler jeg meg dehydrert og utmattet dagen etter. Jeg forstår at det er en enkel løsning på dette - avstå fra alkohol. Og selv om jeg syns det er kjedelig å ikke kunne ta et helt glass vin til middagen uten å være bekymret for morgendagen, så er ikke det et problem jeg ikke kan leve med. Jeg forstår også at dette ikke er et problem helsevesenet vil prioritere veldig høyt. Men jeg syns det er merkelig og ønsker å vite mer om årsaken(e). Det virker helt ulogisk at så små mengder skal kunne merkes overhodet, men jeg blir faktisk såpass redusert at jeg ikke fungerer skikkelig dagen derpå, og det varer gjennom hele dagen. Kan det være tegn på noe annet bakenforliggende? Har lest meg opp på "asian flush" og kjenner meg ikke igjen i beskrivelsen av det på noe vis. Håper jeg kan få vite litt om hvilke mekanismer det er som kan forårsake en sånn endring i kroppen. Er det nedbrytingen av alkoholen som ikke fungerer like bra lenger? Hva kan det evt skyldes?

Kvinne 40
Svar

Hei.


Det å tåle mindre alkohol enn man gjorde tidligere, er ihvertfall ikke tegn på noen nyoppstått sykdom, så slike muligheter kan utelukkes. Jeg ser at du under tilleggsopplysninger skriver at du bruker Ritalin. Det er generelt frarådet å bruke alkohol når man bruker slike sentralstimulerende virkninger, idet en ikke har oversikt over hvordan disse kan påvirke hverandres nivåer eller virkninger i kroppen. Jeg påstår ikke med det at dette er forklaringen, men det er vel verd å være klare over, især når en ikke har andre forklaringer. Videre så skriver du at du begynte med Liotyronin for "godt og vel" et halvt år siden, mens dette med lavere toleranse for alkohol har vart "et års tid". Jeg finner ikke informasjon som bekrefter mulige interaksjoner mellom liothyronin og alkohol, men også dette er interessant, siden det kanskje ser ut til å kunne være en tilsynelatende tidsmessig sammenheng der. I fravær av gode forklaringer og løsninger så kunne det derfor kanskje være en ide å forsøke å ikke ta Liotyronin i noen måneder (da må du øke dosen Levaxin) for å se om det har noen innvirkning på din toleranse for alkohol eller ikke.  

Du hadde håp om at du her kunne få vite litt om hvilke mekanismer som kan ligge bak slike endringer i alkoholtoleransen som du nå har merket, men som du forstår, så kan jeg ikke forklare dette for deg dessverre, og det er ikke sikkert det finnes noen forklaringer heller. Imidlertid har jeg tenkt litt høyt om dette og delt disse tankene med deg, i håp om at det kanskje kan hjelpe deg, i alle beste fall.

Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-