Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Er noen glass vin en og annen sjelden gang helseskadelig?

Spørsmål

Jeg er en frisk og aktiv dame på 39 år. Jeg lurer litt på dette med alkohol og alkoholforbruk. Jeg drikker lite alkohol. Av og til et glass rødvin i helgene. Men så blir jeg litt forvirret og nysgjerrig over det jeg leser og hører i media om alkohol.. Kvinner bør ikke drikke mer enn 1 enhet pr.dag for da øker sjansene for alt i fra kreft, høyt blodtrykk og hjertesykdommer. Hva om jeg er med i et festlig lag og jeg drikker 3-4 enheter denne ene kvelden og det er lenge til neste gang.. Er jeg da utsatt siden jeg overstiger denne ene enheten, eller er det de som drikker mye eller litt hver dag over tid? Jeg håper og tror jo at det er litt mer sammensatt enn at jeg kan risikere å få høyt blodtrykk eller hjerteproblem av en fest en sjelden gang... Da står jeg over alkoholen i såfall :) Jeg er ellers opptatt av trening og et sunt kosthold, men vil jo gjerne en sjelden gang kunne kose meg med litt vin i lag med gode venner uten å måtte tenke på at jeg tar skade av det.. Hva er din formening om dette?

Kvinne 39
Svar

Hei.

Du er altså en frisk og aktiv dame på 39 år, som drikker lite alkohol generelt, og nå lurer du på helserisikoen ved at du en og annen gang, drikker 3-4 enheter alkohol en kveld, og det deretter er lenge til neste alkoholinntak.  Dette lurer du på blant annet fordi du har lest at mer enn 1-en-enhet pr dag for kvinner, øker risikoen for helseskade og sykdom. 

Det første som skal sies i den forbindelse er at "1 enhet pr dag" betyr 1 enhet pr dag i gjennomsnitt, over tid. Det siktes ikke til "mer enn en enhet som en engangsforeteelse, en og annen gang". Hvis du drikker 4 enheter en kveld og så f.eks. ikke rører alkohol på to uker, vil du ha et gjennomsnittsinntak på 4:14 = 0,3 enheter pr dag, altså langt lavere enn den anbefalte maxgrensen på 1 enhet pr dag. Dette med å drikke 3-4 enheter en og annen sjelden kveld, "i godt lag", er i seg selv ikke noe som påvirker helsen i negativ retning, og det er vel også å anse som et meget alminnelig forhold til alkohol.  Det er jo også god helse i å hygge seg med gode venner, uten å bekymre seg for helseskade, det må en heller ikke glemme.

Når det gjelder store engangsinntak av alkohol, altså vesentlig mer enn det du bruker av og til, så er muligheten for helseskade stor, spesielt hva gjelder ulykker og skader som følge av kraftig alkoholrus.


Oppsummert: De veiledende grensene du har lest, gjelder gjennomsnittlig dagsinntak over tid, og brukes ikke til vurderinger av enkeltinntak av alkohol.


Håper det var avklarende.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-