Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

En flaske rødvin hver kveld

Spørsmål

Hei

Jeg er 33 år og har den senere tiden lagt meg til en uvane som bekymrer meg. Jeg drikker ca. 1 flaske rødvin el. tilsvarende hver kveld for å "roe meg ned". Føler at jeg ikke får sove/ roet meg ned hvis jeg ikke drikker. Påfølgene morgen er jeg trøtt og uopplagt, og føler at jeg ikke på noen som helst måte er uthvilt.
Dette har pågått ca. 2 års tid.
Er jeg alkoholiker?
Hva kan jeg gjøre med dette (finnes det noen som kan hjelpe meg ut av denne situasjonen)?

Mann, 33 år

Svar

Hei !

For å ta det beste først: Så flott at du i det hele tatt stiller deg dette spørsmålet. Det motsatte hadde vært mindre bra.
Så mindre hyggelig: Du har helt klart et for høyt alkoholforbruk, ut fra helsemessige synspunkter, med klart statistisk økt sjanse for alkoholskader og alkoholisme.

Der finnes såkalte "markører" eller tegn på om man er i faresonen for å utvikle et helseskadelig alkoholforbruk eller alkoholisme, og du har flere av disse kjennetegnene. Disse "markørene" er ikke moralistisk bestemt e.l., men laget ut fra rene empiriske / statistiske fakta:

Dine uheldige kjennetegn er:

Får ikke roe ned uten alkohol
Uopplagt og trøtt om morgenen
Drikking hver dag
Egen bekymring over alkoholen

Vi snakker også om såkalte "alkoholenheter". En alkoholenhet er 13 g ren alkohol, som vi finner i enten 0,33 cl øl, et lite glass vin (6 enheter i en flaske) eller en drink på 4 cl.

Når det gjelder grenser for helseskadelig inntak, så kan vi gå ut fra følgende skala:

Veiledende retningslinjer menn

Bør ikke overskride 6 enheter hver gang det drikkes alkohol
Bør ikke overskride 3 dager med alkoholinntak per uke
Menn som bruker mer enn 21 enheter per uke (280 g) har høy risiko for helseskader (Du bruker 42 enheter pr uke, og har således avgjort høy risiko for helseskader)
Menn som bruker mindre enn 10 enheter i uken (130 g) har lav risiko for å utvikle helseskader pga alkohol

Jeg tar også med veiledende retningslinjer kvinner, da dette er noe som angår mange av våre lesere:

Bør ikke ikke overskride 3 enheter hver gang det drikkes alkohol
Bør ikke overskride 3 dager med alkoholinntak per uke
Kvinner som bruker mer enn 14 enheter per uke (180 g) har høy risiko for helseskader
Kvinner som holder seg under 7 alkoholenheter i uken (90 g) har lav risiko for å utvikle helseskader på grunn av alkohol

Det er altså hevet over enhver tvil om at du har et uheldig høyt alkoholforbruk.
Men når du spør om du er alkoholiker, så blir dette vanskeligere for meg å svare på. Hva er en alkoholiker egentlig ? En som er "avhengig" av alkohol ? Hva er det å være avhengig da ? Du sier jo f.eks. at du må drikke for å roe ned og for å få sove, det kan jo egentlig nesten høres ut som en slags avhengighet.
Og så er det det at alkoholisme er ikke et "enten-eller". Man utvikler det gradvis, og det foreligger i mange grader.

For mange mennesker som bruker for mye alkohol, og som ønsker å drikke mindre, så oppleves det nyttig for dem å definere seg selv som alkoholiker. Da må man liksom revurdere hele sitt forhold til alkoholen.

Så jeg kan ikke uten videre svare deg på ditt spørsmål om du er alkoholiker, men jeg er helt klar på at jeg er bekymret for ditt alkoholforbruk, og at like så klar på at du definitivt burde gjøre noe med det, slik du også heldigivis tar opp selv. Å bli alkoholiker, er jo ikke noe som noe menneske noen gang har ønsket seg. Det gjelder bare å se de røde lysene i tide, og de røde lysene finnes det helt klart en del av for ditt vedkommende.

Hva kan gjøres ?

Det ville være veldig naturlig å ta kontakt med fastlegen, og lufte problemet. Ta gjerne med utskrift av dette, som du kan bruke som en innledning, for mange synes at slikt kan være vanskelig å ta opp. Evt kan du sende det som et brev, forut for timen, slik at legen din fikk se hva det handlet om. Det ville nok gjøre at du fikk mer igjen for timen hos legen.
Så kan du og legen diskutere hvilke tiltak som kan benyttes, og det må jo individualiseres alt etter hvem du er, din livssituasjon osv osv, hva slags hjelp du selv kan tenke deg osv.
Som lege får jeg stadig pasienter til time, som jeg ikke ante hadde alkoholproblemer, som sier: "Jeg vil gjerne ha en resept på Antabus".
Det synes jeg det står enorm respekt av, det er faktisk lite som imponerer meg mer i mitt legearbeide enn akkurat disse som kommer med en slik ærlig og modig "bestilling".
Antabus er en tablett som gjør at du ikke kan drikke alkohol i det hele tatt, i noen dager etter at du har tatt tabletten. Du "låser" altså avgjørelsen om å ikke drikke. Evt kan man tenke seg at du kan få noen beroligende tabletter eller sovetabletter i en kort periode, når du kutter alkoholen, for etter et så høyt inntak over så lang tid, så må du være forberedt på å kjenne det, de første nettene uten alkohol, i form av uro, søvnløshet, evt angst, og dette kan altså legen din hjelpe deg med.

Videre finnes der behandlingssentra, hvor legen din kan søke om plass for deg, hvis du skulle finne det nyttig.

Og til slutt vil jeg anbefale Anonyme Alkoholikere. Igjen kommer spørsmålet opp om du er alkoholiker eller ikke, det vet altså ikke jeg, men det krever ingen "attest" på at man er alkoholiker, man kan møte opp (anonymt) hvis man selv mener man har alkoholproblemer. Ut fra hva jeg hører andre fortelle om den hjelp de får hos AA, høres dette ut for meg til å være av særdeles stor nytte. Du kunne jo også evt bare møte opp på et møte og se hva det dreide seg om. En ting er sikkert, der treffer du virkelig "Hvermansen", både direktører og arbeidere, politikere og prester, det er langt fra et treff for bare "gatealkoholikere".
Se www.anonymealkoholikere.no eller ring 911 77770 (landsdekkende)

Ikke misforstå meg at jeg sier at du er alkoholiker og må derfor gå der, jeg vil bare gjøre deg oppmerksom på at det finnes et slikt utrolig bra tilbud, som millioner av mennesker over hele kloden har benyttet seg av, siden du først er så ærlig med deg selv at du tar opp ditt forhold til alkohol til revurdering, og vurderer å ta imot hjelp.

For ditt vedkommende, ville jeg nok anbefalt både kontakt med fastlege for litt hjelp i startfasen, samt å vurdere kontakt med AA. Husk at det er anonymt, det er fundamentet for hele virksomheten.

Jeg ønsker deg all mulig lykke til med å ende denne uheldige utviklingen, og husk at du nå har et kjempegodt kort på hånden: Du innser det uheldige, og du ønsker endring ! Da stiller du kjempesterkt !

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-