Ble jeg psykotisk etter inntak av store mengder alkohol, ecstasy, kokain og marihuana samtidig?

Spørsmål

hei, jeg var på ferie for mange år siden. det ble mye alkohol, kokain, ecstacy og noe marijuana. jeg kom hjem fra turen og var sengeliggende i noen dager. jeg var blå i ansiktet og først utmattet, men etterhvert ble jeg veldig urolig. når jeg skulle snakke så klarte jeg ikke å få ut ordene. jeg var i sjokk og forvirret og er fortsatt preget. kan det ha vært et hjerneslag eller anfall? og hvilke skader kan det ha gitt meg i hodet? jeg tok en mr av hodet og ble fortalt at det så bra ut, men den kan vel ikke se aktivitet i hjernen? i 2014 fikk et anfall hvor jeg reagerte veldig hysterisk, dette var rett etter at jeg hadde drukket og røyket marijuana muligens kokain også men det husker jeg ikke. kan det ha vært en psykose?

Mann

Mann

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Et MR-bilde av hodet ville ha vist om du hadde hatt et hjerneslag, så det kan utelukkes. Det er med andre ord ingen fysisk skade i hjernens strukturer. Men du fikk jo en masse reaksjoner, slik du beskriver, og da kan vi slå fast at det har med din og din hjernes reaksjoner på alle de substansene du inntok, evt i kombinasjon med bakenforliggende psykisk sårbarhet eller tidligere psykiske problemer, om du har hatt dette. 


Egentlig så kan en jo også "snu på flisa" her og si at det ville jo heller vært rart om du IKKE hatt fått slike svære psykiske reaksjoner som du fikk, etter en periode med stort inntak av en rekke psykoaktive stoffer. Alt du brukte, alkohol, ecstasy, kokain og marihuana, virker jo sterkt inn på hjernefunksjonen og balansen av signalsubstanser i hjernen.


Du forteller at du kom hjem (for 7 år siden nå) så var du i elendig forfatning, med utmattelse (som forventet), forvirring, uro og du hadde problemer med å få formulert deg. Det er naturlig nok ikke mulig å si presist hva dette var, nå 7 år i ettertid, men så lenge det ikke var fysisk sykdom i hjernen som f.eks. hjerneslag (det har jo MR utelukket) så må det har vært en reaksjon på alle substansene du inntok, og den ubalansen i signalstoffene som det gav deg, kombinert med en psykologisk faktor. Om du da var psykotisk eller ikke, jfr ditt spørsmål, kan jeg følgelig ikke gi deg noe sikkert svar på, for jeg har jo bare din beskrivelse her, og skulle jeg ha slått fast om du var psykotisk da, måtte jeg ha undersøkt deg og snakket med deg der og da. Men utenkelig er det ikke, og vi vet også godt at mange kan få utløst en psykose ved inntak av slike substanser, ikke minst i store mengder og i kombinasjoner.


Så forteller du om en episode fra 2014 hvor du ble hysterisk etter inntak av alkohol, marijuana og muligens også kokain. Det forteller oss ganske tydelig at du (i likhet med mange andre) rett og slett ikke tåler slikt, og følgelig bør unngå slikt for fremtiden. Spesielt uheldig er kombinasjonen av rusmidler, det er alment kjent. Det gir oftere uventede psykologiske reaksjoner og "uvanlig" rus, slik som det at du ble hysterisk da.


Jeg har ikke noe ønske om å moralisere eller bruke pekefingeren her, men det er vel ganske selvinnlysende, ikke minst for deg som har opplevd noe så forferdelig, at du etter alt å dømme ikke tåler disse tingene, og bør holde deg langt unna. I verste fall kan  misbruk av slike stoffer gi kronisk psykose hos utsatte personer, det er velkjent.


Du skriver at du er "preget" av dette idag også, men ikke hvordan. Men bra høres det jo ikke ut som, og jeg synes derfor at du skal ta deg en tur til fastlegen og forklare situasjonen slik du har gjort her, og fortelle om hvordan du har det i dag, så kan du få hjelp. Det er jo mulig at det hele har vært så traumatiserende og skremmende for deg, at du trenger å få snakket ut om det for å få lagt det bak deg, samt å få legen til å bekrefte at du pr idag ikke er psykisk syk, -om det er slik. Og hvis det evt skulle være slik at du har en eller annen grad av psykisk sykdom pr idag, f.eks. av psykotisk art som følge av misbruket, så bør du få hjelp for det også. En samtale med legen vil avklare hva som er hva her, og jeg tror helt avgjort at du vil ha nytte av å ta opp med legen din hvordan du har det nå, siden du sier at du fremdeles er "preget".


Håper at det var grei informasjon og nyttige råd. Ha det bra.