Antabus

Spørsmål

Jeg har tatt antabus i tolv dager nå og vurderer å slutte med medisinen, rett og slett fordi jeg opplever det som en uønsket tvangstrøye. Jeg vil heller slutte meg til AA for å løse problemene mine. Spørsmålet mitt er: Hvor lang tid går det fra jeg tar siste tablett til jeg kan nyte noen glass rødvin? (Skal i et selskap og ønsker å ta noen glass) I Felleskatalogen står det tre dager, mens jeg har lest på enkelte nettsider at man må vente i opptil 14 dager. Jeg har imidlertid en bekjent som sier at hun kjenner flere som har drukket kort tid etter siste inntak av antabus uten å bli dårlig. Så hva er egentlig riktig?

Relevante sykdommer/medisiner: Antabus

Kvinne, 29 år

Svar

Hei, og beklager noe forsinkelse med svaret.

Det korrekte svaret er at Antabus virker inntil 3 døgn etter siste tablett, som du også selv har lest i Felleskatalogen.
Og det er dette du må forholde deg til.

At det finnes individuelle variasjoner på dette feltet, som på nær sagt alt annet som omhandler kropp, medikamentvirkning, osv osv, er imidlertid også en kjensgjerning. Og jeg har også hørt de enkelthistoriene om folk som sier at de klarer å drkkke kort tid etter inntak av antabus, men om slike tilfeller finnes, så kan du allikevel selvfølgelig ikke basere deg på at det evt skulle være slik for ditt vedkommende !
Den eneste måten du evt kunne funnet det ut på, var jo å ta sjansen og teste alkohol før 3 dager faktisk var gått, men dette er en så stor sjanse å ta, mhp hvor ubehagelig du kan risikere å få det, at virker lite fristende å velge, hvis jeg var deg.

I tillegg så er det slik at alkoholmengden som inntaes, har en del med saken å gjøre. Hvis det har gått litt i korteste laget i forhold til siste Antabustablett, vil en større mengde alkohol lage en forholdsmessig mye større reaksjon og ubehag, enn en mindre mengde alkohol.

For de av Lommelegens lesere som evt ikke kjenner til hvordan Antabus virker, så kan jeg kort oppsummere:
Det er en tablett man tar daglig eller annenhver dag, for å "låse" sin avgjørelse om å ikke bruke alkohol. Man låser nemlig avgjørelsen (for 3 dager etter siste tablett) fordi man vil bli meget dårlig av å innta alkohol mens man har Antabus i kroppen.
Man vil 10-15 minutter etter inntak av alkohol bli veldig flammende rød i ansiktet, få hjertebank, uregelmessig hjerterytme, pulserende hodepine, tung pust, kvalme og generelt ubehag, og dette vil gjerne vare i en halvtimes tid. Dette er en sterkt ubehagelig opplevelse, som de fleste vil gjøre hva som helst for å slippe, inkl. det å la være å drikke alkohol.

Du skriver at du vurderer å slutte med medisinen, fordi du opplever den som en "uønsket" tvangstrøye.
Jeg har jo ingen forutsetninger for å si noe om i hvilken grad du trenger eller ikke trenger denne medisinen, men om du velger å fortsette å bruke den, så se heller på det som en "venn" eller "hjelper" som DU SELV aktivt velger å benytte deg av, enn som en tvangstrøye ! Det er jo aldeles ingen tvang, det er bare et elegant hjelpemiddel som den aktuelle person kan velge å benytte eller ikke, mao. det er du som har 100% kontroll, og ikke omvendt.
Du nevner AA som et alternativ flott men hvorfor ikke begge deler ?

Håper uansett at du fikk svar på spørsmålet ditt, om enn dessverre litt for sent, og jeg ønsker deg det aller beste videre, og vil til slutt si at jeg har meget stor respekt for personer som velger og TØR gjøre noe med et alkoholproblem, slik du åpenbart gjør. Stå på og lykke til !