Alvorlig alkoholisme

Spørsmål

Hei,
vi er fire søsken som har en mor som er alkoholiker(48 år gammel) og pillemisbruker. Så lenge vi kan huske har hun drukket. dvs. over 20 år.

Det siste halvåret har hun forfalt voldsomt. Hun har fått problemer med tennene (hun har en gullbro som har gjort at halve tannsettet er løsnet), har fått beskjed av legen at hun har fettlever. Håret hennes faller av i store tuster. Beina hennes har hovnet opp. Hun har problemer med å ta til seg næring, når hun prøver å spise noe kaster hun det bare opp. Hun har sagt at det har vært blod i oppkastet. For noen dager siden kollapset hun to ganger på samme kveld.

Problemet vårt er at hun er utrolig sta, og vil ikke la seg legge inn på sykehus. Når hun kollapset fikk vi tak i sykebil, men hun nektet å bli lagt inn, og ambulansen måtte reise uten henne. Vår far har en jobb som gjør at han er mye utenlands, og han har fått diagnosen manisk depressiv etter et sammenbrudd for noen år siden, så det er ikke mye hjelp i han. Vi har tatt kontakt med fastlegen og han var ikke mye til hjelp. Han skriver fremdeles ut piller (sobril og sovemedisiner) til henne. Hva kan vi gjøre, og hvilke rettigheter har vi? Kan vi f.eks. få henne tvangsinnlagt uten at faren vår kan sette foten ned?

Hun sier at hun har gitt opp alt. Kan hun få hjelp av det offentlige til å fikse tennene(hun sier at hun ikke har råd, og at det vil koste over 60000). Tre av oss bor tildels langt fra henne(over 25 mil), mens vår lillesøster på 17 er alene hjemme med henne når faren vår er i utlandet. Håper på snar tilbakemelding. mvh søskenflokk på hhv 17,21,26 og 29 år.

Sykdommer: alkoholisme

Mann, 29 år

Svar

Hei!

Dette er en svært vanskelig situasjon for dere, det er det ikke tvil om. Det er opplagt at din mor er alkoholiker og kanskje pillemisbruker. Hun er underernært og i svært dårlig allmenntilstand.

I utgangspunktet har din mor full rett til å nekte å motta behandling. Den retten er det jo riktignok få som bruker, de fleste innser når de trenger hjelp. Hvis hun skal tvangsinnlegges må det bli på psykiatrisk avdeling, og det er nok ikke så lett å få til ut fra det dere beskriver. Hun må da ha oppfylt kriterier for alvorlig psykisk lidelse samt eventuelt være til fare for seg selv eller andre. Hvis hun er mentalt klar og "normal" kan hun ikke tvangsinnlegges.

Hvis det er aktuelt å tvangsinnlegge henne kan det gjøres selv om faren deres er i mot det, men en av dere må stå som "tutor", dvs pårørende som innlegger.

Tannregningen dekkes ikke av det offentlige. Imidlertid kan hun trekke utgiftene på skatten hvis de er av en viss størrelse. Noe av utgiftene kan hun også få refundert fra trygdekontoret etter spesiell søknad, men likevel må hun nok bære en del av utgiftene selv.

Jeg mener at fastlegen hennes er den som skal på banen og forsøke å hjelpe henne ut av dette og overtale henne til å ta imot hjelp. Dere kan som hennes barn kontakte fastlegen og legge fram problemet.

Lykke til!