alkoholmisbruk

Spørsmål

Hei!
Jeg har et spørsmål vedr. min samboer(han er 32 år)og alkoholdrikking. Nå er det slik at jeg synes han drikker for mye. Og når jeg sier mye, så er det drikking hver dag. Iløpet av 1 uke kan han drikke opptil 6-7 flasker vin eller mer og han drikker også mye øl siden av. Han drikker minst 6 øl hver dag. Han har vel drukket mye siden jeg traff han i 1999 men jeg la ikke merke til det før vi fikk vår sønn for 18 mnd tilbake. Jeg har snakket med han ang. drikkingen tidligere men han har ikke skjønt hva jeg har ment. Nå er jeg så frustrert og lei meg fordi mine føleser for han forsvinner pga alkohoforbruket. Men jeg vet nesten ikke hva jeg skal gjøre. Orker ikke ha sex med han lengere heller fordi han har blitt veldig overvektig pga all øldrikkingen.Hva synes du jeg skal gjøre. Jeg er jo bare 31 år og har mange år til å leve men jeg tror ikke jeg er villig til å dele livet mitt med en som er alkoholiker. Hva med vår lille sønn, han kan vel ikke ha det godt å vokse opp med en far som drikker hver dag!
Hilsen frustert

Kvinne, 31 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Jeg forstår godt din bekymring over din mann, ditt samboerskap og deres sønn. For hans alkoholinntak er virkelig klart bekymringsverdig.

Når du sier at han ikke skjønner hva du mener, når du har snakket til ham om drikkingen, så kan dette enten bety at han faktisk IKKE gjør det, hvilket er et av kjennetegnene på alkoholisme; at man ikke innser at man har et problem / er alkoholiker, eller så kan det også bety at han kanskje innerst inne vet det, men benekter det overfor deg, fordi han ikke er "klar" til å definere det som et problem, fordi det bl.a. ville medføre behov for endringer, dvs mindre drikking, og det virker kanskje truende for ham her og nå, da alkoholen ofte blir prioritet nr. 1 hos personer som har et alkoholproblem. Mao. han benekter for å kunne fortsette å drikke med "god samvittighet".

Ved å bare la dette seile, og ikke foreta seg noe med det ifra din side, så hjelper du ihvertfall ikke hverken han eller dere, det er det eneste helt sikre i denne situasjonen. Med et så høyt forbruk over så lang tid, har han nok ganske sikkert et betydelig alkoholproblem, og dette går ikke over "av seg selv", men vil oftest bli et stadig større problem, både for hans egen helse, deres samliv og familiesituasjon osv, og det er som du sier, selvfølgelig svært lite bra for deres sønn å vokse opp med en far som misbruker alkohol.
Mao. så synes jeg du rett og slett er nødt til å foreta deg noe.
Jeg synes det er nyttig å sette opp de konkrete alternativene du har, for din egen oversikts del. Hva som er riktig valg for deg, kan jeg ikke si.
Alternativer:
1) La misbruke fortsette, leve ut livet med en alkoholiker
2) Resignere i forhold til hans misbruk, og gå fra ham her og nå, slik at han "bare" får ødelagt sitt liv og ikke deres i tillegg. I mange tilfeller blir dette nødvendig.
3) Konfrontere ham med at han faktisk har et alkoholproblem, og sette et ultimatum: Hvis ikke han slutter misbruket og tar imot hjelp til dette (hvilket han sannsynligvis trenger) så går du fra ham. Ha tidsfrister, for ellers vil det kunne dra ut. En alkoholiker vil alltid sette alkoholen i høysetet, til fordel for alt annet, inkl. familien, det er en del av "sykdommen".
Du kan også insistere på at han går til legen sin sammen med deg, for å ta opp problemet. Jeg tror nok at du burde være med første gangen, slik at han ikke får muligheten til å bagatellisere vekk problemet, om han var alene med legen sin.

Så ta fatt på dette, ikke la det skure. Ved å ikke gjøre noe, er der ihvertfall ganske så store sjanser for et dårlig liv for både dere og ham.

Lykke til .

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-