Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Alkoholisme og angst, forenlig med arbeid som sjømann?

Spørsmål

Hei. Jeg er en singel mann som jobber på sjøen. Jeg har hele mitt liv vært plaget av angst. Jeg brukte medisiner mot det i min ungdom. Jeg sluttet med disse fordi angsten etterhvert ble mindre. Nå i voksen alder har det bare blitt mer og mer. Når jeg er hjemme i friperiodene har jeg lite å gjøre. Tankene kommer og angsten kommer for fullt. Da søker jeg trøst i alkoholen. Nå føler jeg at det styrer livet mitt. På havet går det greit. Store abstinenser i starten men det går. Angst har jeg der også, men det er ikke et så stort problem som hjemme. Jeg klarer å gjøre jobben min uten problemer. Jeg stortrives i jobben min, den betyr alt for meg. Men når jeg kommer hjem blir angsten på en måte mer tydelig. Angst for blant annet butikker, folkemengder og jeg har med tiden fått mindre og mindre selvtillit. Jeg er kjempeflink til å snakke meg selv ned etter årevis hvor jeg har følt meg litt annerledes. Jeg vet ikke hvorfor, men jeg bare føler det. Så da drikker jeg jevnt til jeg reiser på havet igjen. Jeg føler nå at jeg har blitt likegyldig og holder meg for meg selv. Så totalt sett så har angsten nå begynt å ta helt over livet mitt, og jeg kommer meg heller ikke ut av alkoholkjøret. Jeg tør ikke dra til legen, for da regner jeg med at jeg blir stemplet udyktig. Selv om jeg ikke har en jobb som verken fører av båten eller på dekk. Jeg vet at dette er et dårlig valg men jeg kan ikke risikere jobben som jeg elsker overalt på jord. Men jeg vet også at dette ikke går stort lengre. Jeg graver meg bare lengre ned. Jeg har vurdert å oppsøke privat psykolog, men det var helt til jeg fant ut timeprisen. Jeg har superangst for leger og får skyhøyt blodtrykk bare ved tanken. Jeg er ellers helt frisk. Kan du være så snill å forklare meg hvordan dette fungerer. Er det slik at sjømenn ikke kan bruke noen form for antidepressiva? Eller gå til behandling hos psykolog? Har panikk for at jeg ikke skal få beholde jobben min om jeg tar det opp med legen min, som også er sjømannslege. Er veldig takknemlig for oppklaring.

Mann 30
Svar

Hei.


Jeg forstår veldig godt at jobben betyr alt for deg, og følgelig forstår jeg også din frykt for å oppsøke fastlege nå, som samtidig er sjømannslege. Men samtidig har du et stort alkoholproblem, som vil ødelegger livet ditt, og som med sikkerhet vil bli verre og verre, for til slutt å ta over livet ditt, om du ikke gjør noe med det. Du har en svær angst, og bruker alkohol som selvmedisinering mot dette, noe som dessverre er vanlig, men som vi vet med sikkerhet forverrer angsten sakte men sikkert. Det er videre slik at det ikke er mulig å få gjort noe med angsten, og behandling er ikke mulig, uten at du starter med alkoholproblemet. 

Men det henger jo så til de grader sammen hos deg, så derved vil det være naturlig å få behandling for begge deler samtidig.

Ha dog klart for deg at du er nødt til å slutte med alkohol, for å ha noen som helst mulighet til å få til noen vellykket behandling for angsten din, -noe du både trenger og fortjener. 

Videre ser jeg et sterkt ønske hos deg om å få det langt bedre. Det er ditt sterkeste kort på hånden her.


Så til dette med å ikke oppfylle helsekravene som sjømann, og miste jobben. Alkoholisme kan medføre at en sjømann kan bli erklært tjenesteudyktig, både midlertidig eller i verste fall permanent. Hvis sjømannen med et alkoholproblem går inn i et behandlingsprogram, og det går bra, vil en kun midlertidig bli kjent tjenesteudyktig, og så få tilbake sjømannslegeattest når behandling er fullført og personen holder seg tørrlagt og alt er bra og stabilt. Det er altså en mulighet for at du vil kunne bli kjent tjenesteudyktig, om du forteller sjømannslegen din om dette. Men da vil du jo kunne bli sykmeldt i den perioden det gjelder, og du vil ha et kraftig press på deg for å ikke begynne å drikke igjen, for å komme deg på jobb igjen, noe som vil styrke din prognose og "din sak", noe du trenger. Og samtidig må du jo vurdere viktigheten av ting mot hverandre: Er det ikke kanskje verd prisen, det å være borte fra i jobb i noen måneder, for å få livet ditt tilbake, og for å rett og slett redde livet ditt og få det godt? Det synes jeg. Og alternativet, det å ikke få hjelp og behandling for dette, det er jo et svært lite bra valg, for du har jo nå selv erfaring med hvor dårlig det går. Og verre vil det bli om du ikke tar tak i dette nå, må jeg dessverre være så ærlig å fortelle deg. 

Du ønsker å bli kvitt din alkoholisme og angst, og du ønsker å beholde jobben som du er så glad i. Det får du kun til på en måte, såvidt jeg kan se: Det er ved å kaste inn håndkleet nå, og fortelle legen din eksakt det du har fortalt her, og si at du trenger hjelp til å slutte å drikke helt, og hjelp mot angsten din, for å kunne beholde både jobb og liv. Det er i den sammenheng svært viktig for deg å vite at både alkoholisme og angst finnes det svært effektiv behandling for, og at dine muligheter for et godt liv, i jobben du er så glad i, og uten angst og alkohol, det ligger der og venter på det. Men du må velge det, om så prisen blir at du skulle bli kjent tjenesteudyktig i en periode. Det er en heller lav pris å betale for å beholde jobb og liv, tenker jeg. Og det fremstår ytterligere som det eneste gode valget, når vi vet hvordan dette utvikler seg uten at du får hjelp for det, det ser du jo selv bedre enn noen.


Jeg har et konkret og godt råd til deg: Bestill en dobbelttime hos legen din, og ta med deg en utskrift av spørsmål og svar her til legen din, og la han/hun lese dette ved begynnelsen av timen. Det vil gjøre det hele mye lettere for deg, og du og legen kommer rett til poenget med en gang, uten å gå rundt grøten. Ved å gjøre det slik, for du også vist legen din hvor glad du er i jobben din og hvor viktig det er for deg å beholde den, og dette er viktig for legen å vite med tanke på om det kanskje kan være slik at du slipper å bli kjent tjenesteudyktig, om legen tenker at det vil være uheldig for helsen din, -noe jeg tror jeg mener. Din motivasjon og vilje for å komme deg ut av dette kommer også svært klart frem, og det er også viktig for legen din å vite.

Dette konkrete rådet er så viktig og godt at jeg virkelig håper -for din del- at du velger å følge det.


Du spør om sjømenn kan bruke antidepressiva. Det er ingen absolutt regel mot dette. Det avhenger av medikamentvalget, og av den enkeltes reaksjon på medisinen, med andre ord individuelle vurderinger. Og det er heller ingen som kan eller vil tvinge deg til å bruke slike medisiner. Det finnes annen behandling mot angst enn medisiner. Den viktigste og mest effektive er å slutte å drikke. Videre kan samtalebehandling og fysisk trening være særdeles effektivt mot angst.


Så la ingenting av dine motforestillinger stoppe deg i å få den hjelp du nå til de grader trenger og fortjener. Du kan kun vinne på det, ikke minst i det lange løp, og du har ualminnelig mye å tape på å ikke å velge å få hjelp for dette nå. Dessverre og faktisk er det slik at sannsynligheten for å kunne fortsette lenge i jobben du er så glad i, og ha et godt liv, er svært, svært lav, om du ikke tar tak i dette nå. Du er en svært ung mann, kun tretti år, og har hele livet foran deg, så ikke mist alt ved å ikke følge rådene her.

Legen din vil garantert støtte deg fullhjertet, forstå din sak, og behandle deg fint og hjelpe deg ut av dette.


Følg rådet mitt, ikke minst det med å ta med utskrift av spørsmål og svar her til legen din. Jeg ønsker deg lykke til. Dette klarer du, det ser jeg imellom linjene i det du skriver, hvor du viser vilje og styrke til å komme deg ut av dette.