Alkohol og leverskade

Spørsmål

Hei, jeg har i en 3 års tid drukket 6-7 pils på kveldene hver kveld med pause kanskje hver 10. kveld, litt mer i helgene kanskje 9-10 øl. Har bestemt meg for å slutte, det skulle ikke bli noe problem, fordelene er større enn ulempene bl.a har jeg hatt litt "tåkesyn" på morgenen som helt klart har vært relatert til dette. Spørsmålet er, hvor lang tid tar det før min leververdi er normal igjen? Jeg antar den er for høy nå.

Mann, 37 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Så flott at du vil slutte med et såpass uheldig alkoholforbruk !

Din egen vurdering av at fordelene med å slutte med dette er større enn ulempene, er en meget intelligent vurdering av situasjonen.

Du har et konkret spørsmål om hvor lang tid det tar før dine "leververdier" er normale igjen.
Med leververdier tenker man på de blodprøver som viser leverskade pga et for høyt alkoholforbruk over tid, bl.a. ASAT og GT.

Du vet ikke hva dine verdier er nå, men jeg er enig med deg at de sikkert er altfor høye, hvilket betyr at leveren din er sliten av så hyppig og stort alkoholforbruk.

Imidlertid kan en ikke si noe presist om hvor lang tid det tar før leverprøvene er normale igjen. Dette vil avhenge av en rekke faktorer, fremfor alt hvor høye leverprøvene er her og nå.
Det er jo klart at en GT på 1000 vil ta lenger tid å synke til normalen, enn en GT på 120.
Og hvor raskt de vil normalisere seg, vil også avhenge i stor grad av at du lar leveren din få hvile og restituere seg optimalt nå, dvs at du fortrinnsvis kutter drikkingen helt, ihvertfall til leverfunksjonsprøvene er normale igjen.

Hvordan du skal forholde deg til alkohol deretter, er jo en ting du selv må ta stilling til. Mange synes livet blir finere uten alkohol, andre synes at det å bruke alkohol i moderate mengder tilfører noe positivt, men innser at de ikke mestrer et moderat forbruk osv osv, her er vi alle forskjellige så der må du finne ut hva som er rett for deg.
Det er ihvertfall utvilsomt smartest å ta en periode helt uten alkohol nå.

Hvis jeg var deg, ville jeg ha fått tatt en slik blodprøve nå, for å se hvilke leververdier du har, og følge disse fremover, for å se til at de synker og normaliseres. Dette er veldig interessant, og dessuten er det riktig så motiverende, og se at de tiltak en gjør (avhold) gir resultater ! Og å få kunne se med egne øyne at du "reparerer" leveren din igjen !
En lege som blir bedt om å ta en slik blodprøve ut fra en slik motivasjon, vil synes dette er glimrende, og støtte deg 100% i en slik innfallsvinkel.

Men hvor lang tid dette vil ta, avhenger altså av hvor stor skaden er.
Jeg tenker nok at vi snakker om måneder, i alle fall.

Og så er det slik at leveren har en god evne til å restituere seg og bli "normal" igjen, inntil et visst nivå. Går man over for lang tid med for stort alkoholinntak og forhøyede leverprøver, så kan man gå over en "strek" hvor leverskaden ikke lar seg reparere igjen, og utvikler seg videre til skrumplever, som ikke lar seg kurere, og som er en dødelig sykdom.

Jeg har lest at skrumplever er vanligste dødsårsaken hos franske menn, og det sier oss noe om at jevnlig noe høyt alkoholinntak overhodet ikke er bra.

Dette er det nærmeste jeg kan komme et svar på ditt spørsmål, og jeg ønsker deg all mulig lykke til med "snuoperasjonen" du går inn i nå !

Husk at du kan be din lege om hjelp til denne snuoperasjonen, om det skulle vise seg å være vanskeligere enn du trodde, selv om jeg nå ser at du antar at det skal gå greit.

Uansett; et meget smart trekk, dette ! LYKKE TIL !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 199,-