Alkohol daglig. Skadelig?

Spørsmål

Hallo. Jeg er en kvinne på 53 år som bor i utlandet. Her er det vanlig med en god del høyere alkoholforbruk enn hjemme. Det er ofte vin både til lunsj og middag, aldri sprit. Jeg spiser veldig sunt med mye frukt og grønnsaker, nøtter, fiber, fisk, avocado etc. inngår i daglig kosthold. Vi spiser ikke kjøtt. Jeg drikker minst 2-3 liter vann om dagen og mosjonerer daglig. Det jeg lurer på er om leveren kan ha tatt skade av alkoholfobruket som har vært slik over flere år. Jeg har nylig tatt leverfunksjonsprøver som viser helt normale verdier. Hvor ofte bør man ta slike prøver, og er de en ganske sikker pekepinn på hvordan det står til med leveren?
Er frisk og bruker ingen medikamenter.
Hilsen Emma.

Kvinne, 53 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.
Det er nok noe vanskelig å gi noe eksakt svar på om du drikker for mye. Dette vil selvfølgelig avhenge av hvor mye du drikker til hvert måltid. Er det ett glass vin er det jo selvfølgelig mye bedre enn at du drikker flere glass.
Det at du spiser sunt og mosjonerer i tillegg, tyder jo også på at du du lever et godt og sunt liv.

Det er et godt tegn at rutine blodprøver ikke viser noen leverforandringer, men heller ikke dette er noe endelig tegn på at du ikke drikker for mye. Leveren har en svær kapasitet til å avgifte fremmedstoffer, alkohol bl.a., og den dagen det kommer utslag på prøver har nok kroppen vært overbelastet
over lengre tid.

En god test du kunne gjøre for deg selv,og som også kan avsløre om du har fått et avhengigetsforhold til alkohol er jo å kutte ut en periode, over noen uker, nettopp for å bevise for deg selv at det er du som sitter i førersetet.

Men,som sagt: et middelhavskosthold med noe vin til måltider er i ugangspunktet ikke usunt. Jeg synes du bør ta en rutinekontroll hver 1-2 år hos din faste lege

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn