Ecstasy

Ecstasy er et rusmiddel som virker både sentralstimulerende og hallusinogent. Rusvirkningen beskrives som oppkvikkende, og forårsaker forsterkede sanseinntrykk samt følelser av eufori og velvære.

FARE FOR VARIGE SKADER: Gjentatt bruk av ecstasy innebærer en risiko for varige skader i hjernen, med angst, depresjon og humørsvingninger som resultat.
FARE FOR VARIGE SKADER: Gjentatt bruk av ecstasy innebærer en risiko for varige skader i hjernen, med angst, depresjon og humørsvingninger som resultat. Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Ecstasy er en slangbetegnelse på en gruppe kjemiske stoffer som likner på amfetamin. De kalles også «XTC», «love drug», «love pill», «adam», «peace drug» eller bare «E», og finnes som tabletter med symboler på.

Bruk av ecstasy har vært knyttet til utesteder og fester med spesiell musikk og langvarig dansing.

MDMA (3,4-metylen-dioksi-metamfetamin) ble patentert i 1913 som et appetittdempende middel. Stoffet ble imidlertid aldri markedsført. MDMA kom på narkotikalisten i Norge i 1986, og ble kjent i rave- og housemiljøene som Ecstasy. MDMA er det primære virkestoffet i Ecstasy.

Virkninger

Brukeren føler seg oppstemt og energisk, tiden går fort og rusen kan gi følelse av å være intellektuelt og fysisk overlegen.

Effekten av MDMA avhenger av alt fra sinnsstemning, omgivelser, forventninger og hva som er i tabletten eller pulveret. Virkningen av det samme stoffet kan variere fra person til person, og fra én rusepisode til en annen.

Brukerdose

En vanlig brukerdose dose MDMA er på 50–150 mg. Dette er uavhengig av om MDMA kommer fra ecstasypiller eller krystaller / pulver.

Virkningen av oralt inntak av MDMA eller Ecstasy kommer som regel etter 30–60 minutter. Rusen varer som oftest i 4–8 timer. Lysten på mat og søvn forsvinner.

Fysiske reaksjoner

Pulsen, blodtrykket og kroppstemperaturen stiger. Mange drikker mye vann fordi de danser mye, og fordi kroppstemperaturen øker. Til sammen kan dette føre til stor belastning på hjerte og blodårer, og i verste fall til hjerteinfarkt eller hjerneslag.

Overdose

Forvirring, hallusinasjoner, bevisstløshet.

Abstinens

Det er mulig å bli sterkt psykisk avhengig av ecstasy. Lysten på nye opplevelser i ecstasyrus kan være besettende. Utmattelse er vanlig ved inntak av større doser over flere dager. Gjentatt bruk innebærer en risiko for varige skader i hjernen, med angst, depresjon og humørsvingninger som resultat.

Kilder

Denne artikkelen ble revidert 28.10.18 Alf Kristoffer Ødegaard, lege. Kilder ved oppdatering: uptodate.com
Denne artikkelen ble opprinnelig skrevet av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen, 2000

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer