Tåler ikke selv små mengder alkohol

Spørsmål

Jeg er en etnisk europeisk mann på 28år, og har funnet ut at jeg tåler alkohol ekstremt dårlig. Det virker som om øl er verre enn f.eks sprit eller rødvin, men jeg kan få plager av alle typer alkohol. Forrige gang jeg drakk alkohol var på en middag - da drakk jeg et litt mindre enn halvfullt glass rødvin, rundt kl 19:00. Samme kveld kl 23:00 tok jeg en ølboks(enten 0.33 eller 0.5l) med naboen. Når jeg la meg kl 24:00, kjente jeg en vond ettersmak av øl veldig godt. Så våkner jeg opp midt på natta rundt klokken 02-03. Jeg er litt småkvalm, hodet spinner litt, pulsen går raskere og raskere, og hele meg blir urolig og litt angst-preget, og som blir veldig kvalm. Denne gang kastet jeg ikke opp, men det var ikke mye mer som skulle til. Jeg ble liggende kvalm, våken og miserabel fra kl02 til kl 06, og var fortsatt litt småkvalm når jeg våknet, nesten 10 timer etter ølboksen. Slik utarter det seg gjerne når jeg drikker alkohol - men noen få ganger går det bra.
Jeg tar dette som et hint fra kroppen min om at jeg bør holde meg helt unna alle former for alkohol, og ihvertfall øl.
Men bør jeg få sjekket ut dette grundigere? Kan det at jeg reagerer på så lite mengde alkohol bety at nyrene mine er i ferd med å ta kvelden, eller at jeg har en type allergi eller intoleranse for en type mat som kun gjør seg gjeldende om jeg drikker alkohol til?

Svar

Hei.

Jeg skjønner godt at du stiller spørsmål ved dette, for det høres jo riktig ugreit ut. Jeg vil begynne med ditt siste konkrete spørsmål først:

Du lurer på om dette kan skyldes at du har en allergi eller intoleranse for mat som kun gjør seg gjeldende om du drikker alkohol til.
Det kan du utelukke, noe slikt finnes ikke.

Dine plager ved alkoholinntak er heller ikke et tegn på at "nyrene dine tar kvelden", slik du også lurer på.

Jeg tenker at det er rimelig sannsynlig at du har det som heter Asian Flush.
Les en god artikkel om dette her:

http://www.lommelegen.no/artikkel/asian-flush-blir-du-r%C3%B8d-av-%C3%A5-drikke-alkohol

Asian Flush er en vanlig tilstand som skyldes en arvelig mangel på et enzym kroppen trenger for å klare å forbrenne alkohol. Når man mangler dette enzymet klarer ikke kroppen å bryte ned alkohol på vanlig måte, noe som gjør at man kan få en lang rekke svært plagsomme reaksjoner.
Cirka 1/3 av alle asiater reagerer slik etter å ha alkohol, men også ikke-asiater kan ha det. Når man drikker alkohol, blir alkohol under normale omstendigheter nedbrutt i kroppen til den kjemiske forbindelsen acetaldehyd. Acetaldehyd blir så hos personer som ikke har denne enzymmangelen nedbrutt av et enzym som heter acetaldehyd dehydrogenase, og så renset ut av kroppen. Men når man mangler dette enzymet, vil acetaldehyd samle seg opp i kroppen, istedet for å bli brudt ned og utskilt. Når acetaldehyd samler seg opp i kroppen oppstår ofte rødme i huden (flushing), men også kvalme og rask hjerterytme og andre plagsomme symptomer kan oppstå.
Jeg synes at det du beskriver her, kan gi mistanke om denne tilstanden. Det er ingen hensikt i å oppsøke lege ved mistanke om dette, for der finnes ingen behandling (utenom å la være å bruke alkohol) og ingen tester som kan benyttes for å avkrefte eller bekrefte tilstanden.

Utenom denne mulige forklaringen, går det også an å tenke i retning av om det kan være reaksjoner på andre ting enn alkohol i drikkevarene du reagerer på.
Noen kan reagere på konserveringsmidler, rester av sprøytemidler, garvesyre og histamin i viner osv, mulighetene er mange. Du kan jo eventuelt velge å teste mer ut på dette ved å sammenligne reaksjonene du får på de forskjellige drikkevarene, og det som inneholder minst av alt annet enn alkohol, er isåfall ren alkohol som f.eks. vodka av høy kvalitet o.l. Blir du dårlig av en (NB) liten mengde ren sprit også, så handler det mest sannsynlig om en reaksjon på alkoholen i seg selv, f.eks. denne Asian Flush-tilstanden.

Det er ikke slik at jeg direkte anbefaler deg en slik testing som beskrevet ovenfor, for det kan jo bli en plagsom affære, men det er et alternativ du kan vurdere om du ønsker. Alternativt er det jo en god løsning å bare holde seg vekke fra alkohol, hvis det nå er slik at du blir dårlig av dette.

Håper informasjonen er til nytte. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-