Tåler ikke øl, blir rød m.m.

Spørsmål

Lurer på jeg har allergi/intoleranse mot alkohol. Når jeg en sjelden gang tar meg en fest blir jeg skikkelig syk dagen derpå. Det forløper seg slik: jeg våkner med magesmerter og må på do, da har jeg diare og i løpet av under ett minutt blir jeg gjennomvåt av svette, får svimmelhet. Jeg har ved noen få anledninger besvimt i denne tilstanden. Jeg får dette "anfallet" kun etter at jeg drukket alkohol. Jeg trenger ikke å drikke mye kanskje 5-6 halvlitere og våkner i denne tilstanden. Jeg drikker kun øl. Merker at hvis jeg tar 1-2 øl f.eks. til maten, kan jeg få flamming, stikking, kløing på kroppen særlig i ansiktet. Jeg unngår ofte å drikke alkohol pga. Dette serlig når jeg er ute og reiser pga. At det er ubehagelig at dette oppstår når jeg er sammen med venner og kjente. Føler at det mer og mer går utover mitt sosiale liv da det i min familie og vennekrets er naturlig å drikke alkohol i ulike sammenkomster. Jeg tar oftest på meg å være sjåfør e.l. Har blitt anbefalt å ta Zyrtec før jeg skal drikke alkohol men dette hjelper ikke noe. Jeg har merket dette hele mitt voksne liv, men synes det blir værre med årene. Er dette en "normal" tilstand? Eller bør jeg få meg en skikkelig legeundersøkelse.

Svar

Hei.

Allergi mot alkohol finnes ikke, så det kan du se bort fra.

Her er det enten noe i ølet du ikke tåler, eller så er det alkohol i seg selv. Hadde du f.eks. tålt andre typer alkohol, men ikke øl, så kunne vi ha trukket konklusjonen om at det ikke er alkohol, men et eller annet i ølet du reagerer på. Jeg skal ikke si at du "bør" teste ut andre typer alkohol, men på den annen side er det nok slik at der kunne kommet noe informasjon ut av dette.

Det kan også være at du mangler et enzym (aldehyd dehydrogenase) for å klare å fordøye alkohol. Hvis du er av østasiatisk opprinnelse så er dette spesielt sannsynlig.
Det er svært vanlig for asiater å mangle enzymet du beskriver, spesielt i befolkningen i/fra Korea, Kina og Japan. I noen studier antar man at nesten 50% i disse gruppene mangler enzymet.
Enzymet er en del av nedbrytningen av alkohol, og når dette mangler helt eller delvis hopes et produkt i nebrytningen opp i kroppen, og dette kan skape rødming/flushing, kvalme, oppkast og uvelhet. Denne effekten utnyttes i medikamentet antabus. Tilstanden kalles gjerne "asian flush" eller "oriental flush". Man tror at dette er noe av grunnen til at alkoholisme er mindre utbredt i asiatiske befolkningsgrupper.
Syndromet skyldes en variant i genene til de det gjelder, og om det er en feil fra naturens side er vanskelig å si, man kan kanskje argumentere for at det tildels er en fordel å "bli beskyttet" mot alkohol. Forandringen holder seg naturlig nok i en befolkningsgruppe, men med flyttemønsteret i dagens verden er det ingenting i veien for at også vestlige kan få dette hvis genene blandes.
Det er ingen medisiner som kan kurere dette pr idag. I en del studier argumenteres for at niacin (B-vitamintilskudd), inntak av fruktose eller glukose eller dispril kan motvirke effekten av enzymmangelen. Ingen av disse er anerkjent som behandling av tilstanden. Det florerer også med "kjerringråd" på nettet, men jeg ville ikke ha for store forventninger til dette.
Alt i alt er det ingen effektiv behandling for denne tilstanden, og om det er dette du har, så må du nok belage deg på å ha et helt annet drikkemønster enn dine venner. Husk på at alkohol faktisk ikke er sunt for kroppen, og prøv å snu dette til noe positivt, selv om jeg forstår at det er vanskelig.

Dersom du velger å teste annen type alkohol enn øl, og får samme reaksjoner da, selv med små alkoholmengder, inklusiv dette med at du blir rødflammete osv, så er det ganske sannsynlig at det er dette du har.

Du spør om du trenger en "skikkelig legeundersøkelse". Jeg ser ikke at det skal gå an å finne ut noe mer om dette vha en legeundersøkelse, så det vil du nok ikke ha noen nytte av.

Håper at dette var avklarende. Ha det bra, med eller uten alkohol!