Tåler ikke alkohol

Spørsmål

Hei.
Jeg er en jente i min beste alder, og da har man ofte et behov for å dra på byen med venninner i ny og ne. Jeg har imidlertid problemer med magen etter at jeg har drukket alkohol, uansett hvor store mengder jeg har drukket. Når jeg kommer hjem fra byen kjenner jeg først rumling i magen. Når jeg går og legger meg må jeg på toalettet etter omtrent ti minutter, og avføringen er svært løs. Etter dette må jeg på toalettet hele tiden, opptil fem-seks ganger. Jeg får etter hvert en veldig brennende følelse i magen, noe som gjør at jeg ikke får sove. Smertene fortsetter, og de blir etter hvert veldig sterke. Etter en god stund kommer kvalmen, og også den er så sterk at jeg til slutt ikke holder ut og føler meg nødt til å gå på toalettet, stikke fingeren i halsen og få ut innholdet i magesekken. Smertene avtar gradvis etter hvert som timene går, og etter et par timer får jeg endelig sove. Denne reaksjonen får jeg alltid når jeg har drukket alkohol, uansett om det dreier seg om en øl eller fem, sprit osv. Jeg har lest at det ikke er mulig å være allergisk mot alkohol, fordi det ikke inneholder proteiner. Jeg vil likevel si at jeg føler at det er en allergisk reaksjon jeg får; det er som om kroppen prøver å kvitte seg med alkoholen fortest mulig.
Dette er veldig plagsomt, og de sterke smertene har ført til at jeg nå prøver å holde meg unna alkohol.
Hva kan dette skyldes? Bør jeg dra til legen for å undersøke om det kanskje kan være noe galt med fordøyelsessystemet mitt? Kan det være farlig for meg å fortsette å drikke alkohol? Jeg har i mange år hatt mye luft i magen, og jeg har generelt alltid hard avføring og ofte obstipasjon. Kan dette ha noen sammenheng? Det hadde vært deilig å kunne ta seg en øl eller to en gang i blant uten å bli helt ødelagt om natten.

Kvinne, 19 år

Svar

Hei.

Det er korrekt som du har lest at man ikke kan være allergisk mot alkohol.
Men man kan absolutt oppleve å ikke tåle alkohol, og det er jo noe du får erfare.

Jeg synes også at du har valgt den eneste fornuftige og praktiske matnyttige løsningen på dette; altså å holde deg borte fra alkohol.
Jeg ser heller ikke hvilke eventuelle andre løsninger du skulle kunne ha.

Jeg vet ikke hva problemet ditt skyldes, men jeg synes ikke at dette er noe du er nødt til å ta opp med legen din, for det er ikke et symptom på bakenforliggende sykdom.
Du spør om det er farlig for deg å fortsette å drikke alkohol. Dine reaksjoner taler jo i retning av at alkohol er noe kroppen din ikke tolererer, og du får ganske kraftige reaksjoner. Følgelig er det lett å tenke seg at det er bedre for kroppen din å slippe alkohol, men akkurat hvor "farlig" det er er det vanskelig å si noe konkret om. La oss si det sånn at det i hvert fall åpenbart er mye bedre for kroppen din å slippe disse heftige reaksjonene.

Jeg skjønner godt at du kunne ønsket å være i stand til å drikke alkohol en gang i blant, men hvis det nå er slik at du har testet dette ut grundig og alltid får samme reaksjon, uansett type drikkevare, tror jeg du har lite annet å foreta deg enn å prøve å reformulere dette positivt for deg selv.
Tenk så fint å ha et solid og udiskutabelt påskudd til å slippe å drikke, slippe å tilføre kroppen et giftig løsningsmiddel (som det faktisk er), slippe dagen-derpå-opplevelser, spare en potensielt stor sum penger gjennom årene og slippe risikoen for alkoholrelaterte skader og alkoholisme, som er en reell fare for alle mennesker som benytter alkohol.

Jeg synes ikke at det er rart at enkelte mennesker ikke tåler alkohol.
Det har faktisk alltid undret meg mye mer at man tåler alkohol i det hele tatt, tatt i betraktning hvor giftig det faktisk er.

Rent diagnostisk er det ikke helt utenkelig at du kan ha det som heter Asian Flush Syndrom. Les mer i vedlagte link.
Dette består i en arvelig mangel på et enzym som man må ha for å forbrenne alkohol.
Symptomene dine er ikke helt typiske, men mye kan stemme med denne diagnosen, og du skal slett ikke se bort fra at dette er forklaringen.
Også for denne diagnosen er det ingen annen behandling enn å holde seg borte fra alkohol.

Håper du finner noe av nytte i svaret. Ha det bra, og bestem deg heller for å nyte et alkoholfritt liv, om det er slik det blir!