Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tåler ikke alkohol. Asian Flush?

Spørsmål

Hei! Jeg vet at jeg er allergisk mot noe i alkohol innholdet. Men vet ikke hva. Så jeg lurer på om dere kan hjelpe meg litt ut i fra mine symptomer. Dette gjelder samme hva jeg drikker av alkohol. Det begynner alltid med, at jeg får utrolig vondt i kjeven. Så vondt at jeg verken kan gape eller smile. Så går smerten videre mot ørene mine. Jeg vil beskrive smerten som å bli stikket med kniv i ansiktet. Dagen etter så føles hele kroppen øm og sliten. Og jeg hovner opp i føttene. Jeg drikker derfor 2-3 ganger i året. Og aldri mer enn ett glass. Har prøvd alt fra vin, enten om det er hvit eller rød. Om det er sprit, vodka eller forskjellige cocktail. Vet ikke hvilken allergimedisin jeg burde ta heller. Kjøper altid noe forskjellig. For jeg har ikke funnet det jeg føler hjelper meg best. Mvh jente på 26år.

Svar

Hei.


Det er lite sannsynlig at det faktisk handler om en reell allergi, for man blir vanligvis ikke allergisk mot alkohol. Følgelig vil nok heller ikke allergimedisiner kunne hjelpe deg, uansett hvilken type du velger. Men jeg skjønner selvfølgelig hva du mener, dvs at du ikke tåler alkohol og får de symptomene du beskriver. 

Siden det ser ut som at det ikke avhenger av type alkoholholdig drikke, dvs at du får det uansett om du drikker helt ren alkohol som vodka, øl, hvitvin, rødvin osv, så høres det ut som at det handler om en reaksjon på selve alkoholen, og ikke andre eventuelle innholdsstoffer som vil variere fra drikk til drikk. Noen mennesker reagerer f.eks. på rødvin, men ikke på hvitvin, og da er jo løsningen veldig enkel, å la være å drikke rødvin og heller velge hvitvin.

Men du får det jo av alle typer alkoholdig drikke, og da er det vanskelig å se for seg andre løsninger enn å la være å drikke alkohol. Jeg kan ihvertfall ikke se hvilke andre løsninger som skulle kunne finnes, blant annet fordi det er jo ikke en sykdom som kan behandles, som du har.


Årsaken til din intoleranse for alkohol kan jeg ikke si noe sikkert om, men virkeligheten er nå slik den er, uansett forklaring eller diagnose, og det er at du ikke tåler alkohol.

Det kan nok for noen kanskje være kjedelig, rent sosialt sett osv, men hvis det er slik det er, og hvis det er slik som jeg tenker, at det ikke finnes andre gode løsninger enn å la være å bruke alkohol, så har du muligheten til å snu dette til noe positivt, om du vil, for da kan du jo takke nei til alkohol med den enkle og gode begrunnelse at du ikke tåler det. Det er jo rikelig med fordeler med å ikke bruke alkohol også, og fremfor alt så blir jo ikke livet noe fattigere eller mindre sosialt eller noe som helst, uten alkohol, sammenlignet med å bruke alkohol, det kan jo svært mange mennesker bekrefte.


En mulig forklaring er at du kanskje har det som heter Asian Flush. Det kan du google og lese masse om på nettet. Det er en tilstand som finnes oftest hos asiater, derav navnet. Hvis man har denne tilstanden, som er genetisk, så mangler man et enzym som er med å forbrenne / bryte ned alkohol i kroppen, og det produseres istedet en kjemisk forbindelse som heter acetaldehyd. Acetaldehyd gir en rekke plagsomme effekter i kroppen, og mest kjent er at man blir rød og varm i ansiktshuden, samt hoven i områdene omkring ansiktet, evt med smerte og stikkende følelse. Akkurat det med kjeveleddet som du plages med når du drikker alkohol er ikke helt typisk, men det kan jo kanskje være nettopp en slik hevelse en ser ved Asian Flush, som gjør at kjeveleddet oppleves vondt å bruke. Hvis du også synes du blir rød i huden, så øker sannsynligheten for at det er Asian Flush som er årsaken til plagene dine.

Asian Flush kan ikke behandles, eneste løsningen er å holde seg borte fra alkohol.


Uansett så vil jeg sterkt anbefale deg å ikke la et mulig uløselig "problem" bli noe negativt i livet ditt, for da har du selv valgt å definere en "fiende" og et problem, ut av noe du strengt tatt ikke er nødt til å anse som et problem. Ting er slik de er, men vi velger selv hvilke tanker og reaksjoner vi vil legge til de. Som en illustrasjon: Hvis du bor i kaldeste delen av Sibir, med vinter ti måneder i året og 50-60 minusgrader om vinteren, så vil det være et dårlig valg å irritere seg eller la seg deprimere av kulde, for da har du det elendig størsteparten av livet. En bedre løsning vil da f.eks. være å velge et vell av spennende aktiviterer som lar seg gjøre i den slags klima, og som andre mennesker går glipp av. Da vil det kunne bli storartet å bo i Sibir, i motsetning til om man skulle gå rundt å ergre seg over klimaet i Sibir. 


Håper det var informativt og nyttig svar.  Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-