Redd for røyking

Spørsmål

Hei!

Jeg er en bekymret jente på snart 29 år. Kort og godt er jeg bekymret over hjertet mitt.... Holder på å slutte å røyke, har røkt siden jeg var 14 år, nå det siste året ca 30 om dagen. Etter at jeg begynte å bekymre meg over konsekvensene av røyken, har jeg fått sviende/stikkende smerter i hjerteregionen. Ellers er BT i gjennomsnitt 110/70, puls 60-80. Trener ca 3 ganger per uke. Smertene forsvinner når jeg inntar alkohol eller tar en Truxal... Derfor mistenker jeg at det er noe psykisk, men er liksom ikke sikker.... Føles hver gang som om det er noe galt med hjertet. Blir også svimmel,det blir tungt å puste når jeg tenker på dette, og det snører seg i halsen... Smertene har vart i et halvt år nå, og kommer og går.. Vet at det bare er å slutte, men i mellomtiden lurer jeg på hvor stor sjansen er for at jeg har pådratt meg en hjertesykdom eller sjansen for hj.infarkt i min alder? Hvor ofte skjer dette? Er skikkelig engstelig.. Det eneste stedet jeg føler meg trygg er på jobben, da jeg jobber på sykehus... Ellers er jeg redd for å falle om der og da.. Kan man dø sååå fort av røyking??? Sikkert mange rare spørsmål, men håper på et litt beroliggende svar...

Kvinne, 27 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det er bra at du forsøker å slutte å røyke!! Du håper kanskje at jeg skal si at det ikke er så farlig, men det kan jeg ikke si. Røyking er EKSTREMT farlig. Det er sannsynligvis ikke noe annet du foretar deg i løpet av livet som utgjør en større risiko for helsen din enn røyking.

Når det er sagt kan jeg også berolige deg litt. Jeg tror ikke plagene du beskriver reelt kommer fra hjertet ditt, symptomene er for utypiske til det. Imidlertid har du røkt så lenge og så mye at jeg tror nok hjertet og blodårene dine ikke er så friske som det til en ikke-røyker. Klarer du å slutte å røyke nå vil helsen din bli bedre og bedre og om noen år vil du være like sprek som en som ikke har røykt. Symptomene du beskriver kan godt være psykiske, de ligner svært på angstsymptomer.

Det er jo ikke vanlig at man dør i så ung alder selv av røyking, men du skal jo leve lenge og godt, og da er det viktigste du kan gjøre å slutte å røyke!!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-