Reaksjon på alkohol

Spørsmål

Jeg er 45 år er i full jobb, har ingen kjente sykdommer bruker ikke noe medisiner og har et helt normalt forhold til alkohol.
Har i det siste halve året opplevd at jeg uten unntak blir veldig kvalm dagen etter en fest. Og da mener jeg ikke noen fyllefest i den forstand. Helt normalt med god mat og godt drikke. Det er ikke noen tradisjonell fyllesykhet. Kvalmen er så uutholdelig at den tvinger meg til oppkast og sengeleie. Det er kun kvalme, ikke hodepine og den varer hele dagen til sen kveld. I tillegg får jeg frysninger (som feber),raper og gjesper mye men får ikke sove! Så lenge jeg ligger helt stille går det bra og kvalmen er borte, men så fort jeg reiser meg så kommer den.
Vanskelig (litt tåpelig) spørsmål å stille en lege, men jeg er virkelig bekymret for at det kan ligge noe mer alvorlig bak, og stiller derfor spørsmålet denne veien i første omgang. For meg oppleves det som sammenlignet med å være matforgiftet. Kan man rett og slett bli allergisk mot alkohol og på den måten bli alkoholforgiftet?
Kan det ha noe med overgangsalder å gjøre?
Håper på et svar som kan gi meg forklaring på min urolighet og hva jeg evnt kan gjøre/ikke gjøre.
Igår var jeg i seng kl.1.00 og ikke på noen måte overstadig beruset, men har vært syk helt til ved 21.00 tiden i kveld. HJELP!

Kvinne, 44 år

Svar

Hei !

Det er ikke noe enkelt spørsmål du kommer med, og noe sikkert svar har jeg ikke.
Det jeg nå forklarer, er mer generelle betraktninger, enn noen "diagnose" på deg personlig.

Det å reagere med "bivirkninger" på alkoholholdige drikker, er ikke uvanlig.
Oftest er det tilsetningsmidlene mer enn selve alkoholen mange reagerer på.
F.eks. vil noen reagere på sulfitt (konserveringsmiddel) i viner, og mange reagerer på histamininnholdet spesielt i rødvin f.eks. Alkohol som blir forbrent i kroppen, vil i seg selv også gi økte histaminmengder i blodet, og disse kan gi en rekke symptomer, både under inntaket og også dagen etter.
Både druer, gjær, vin og øl vil ofte inneholde naturlige salicylater, som noen reagerer på.
Det er meget usikkert om det finnes noe som heter "alkoholallergi" i det hele tatt, men en tysk studie fra 2002 synes å kunne tyde på at det finnes. "Allergireaksjonen" vil da iflg denne studien være økende med økende alkoholinntak.

Du kan lese mer om disse tingene på følgende nettside ifra Auckland Allergy Clinic :
http://www.allergyclinic.co.nz/guides/54.html

Videre finnes det mennesker som mangler et enzym for å forbrenne alkohol skikkelig ("aldehyd dehydrogenase"). Disse vil bli ganske så syke etter alkoholinntak, da det dannes store mengder eddikliknende stoffer i kroppen som følge av at alkohol ikke forbrennes på vanlig måte.
Ca 50% av en del større østasiatiske folkegrupper har denne enzymmangelen. Den en arvelig.
Dette kan du lese mer om her:
http://www.kmmutants.org/04A.php

Jeg synes du personlig skal prøve å legge merke til om der er spesielle typer alkohol du blir dårligere av, og andre kanskje ikke.
Rødvin er jo velkjent for sitt høyere histamininnhold f.eks.
Forøvrig er det også slik at en del mennesker får mindre toleranse for alkohol med årene, det har jeg hørt veldig mange si. Altså at man blir rett og slett "fyllesyk" av alkoholmengder man tålte helt fint da man var yngre.
Kanskje du er blant disse ?

Forøvrig kan du også snu på flisa, og si det sånn at det er fint at kroppen din gir deg tilbakemelding om at du har inntatt noe som ikke er bra for den.
Uansett hva forklaringen er eller ikke er, så er det helt innlysende at din kropp reagerer slik den gjør, for å fortelle deg noe, og det er at det du har inntatt dagen før ikke er bra for deg. Enten det er typen alkohol eller mengden. Og denne tilbakemeldingen er jo veldig fin, for da kan man jo innrette seg deretter, og unngå å gjøre noe uheldig mot kroppen !
Hadde man ikke hatt slike tilbakemeldinger, så hadde en jo bare kunnet fortsette med det som er skadelig, ikke sant ?

Forøvrig er det jo også greie regler for alle, som går ut på å drikke et glass vann for hvert glass vin osv. hele kvelden gjennom, drikke rikelig med vann før man legger seg (gjerne en liter, samt noe saltmat) Dette fordi alkohol er sterkt vanndrivende, og mye av det man kjenner dagen derpå er relatert til væske-og salttap. Fruktjuice er også bra for å få opp blodsukkeret, både når man legger seg og dagen etter, da alkohol i seg selv senker blodsukkeret og man kan få ganske lavt blodsukker av det. (Dette gjelder ikke øl og søte alkoholholdige drikker, de øker blodsukkeret ganske ettertrykkelig.)

At det har noe med overgangsalder å gjøre slik som du spør om, er det vanskelig å tenke seg.

Min konklusjon og råd er:
Jeg tror ikke du vil få noen eksakt forklaring på dette, og anbefaler deg heller å se på det som en veldig positiv ting, at kroppen gir deg tilbakemelding, slik at du kan innrette deg (og inntaket ditt) deretter.
Prøv også å se om det bare er noen alkoholdrikker du får det av og andre ikke.
Alkohol er jo tross alt en soleklar gift, et nevrotoksisk stoff (=som er giftig for nervesystemet), og da er det jo egentlig ikke så rart i det hele tatt at man blir mer eller mindre syk av å innta det, spesielt i for store mengder. Det er egentlig mer rart at man i det hele tatt kan innta det, synes jeg når jeg tenker over det !

Lykke til !