Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

PEth, blodprøve for oppfølging av avholdenhet

Spørsmål

Er dømt til tvungen psykisk helsevern, og reiser på permisjon hver uke. Jeg tar blodprøver for å måle alkoholforbruket mitt tre uker tilbake i tid. Drakk cirka 12 halvlitere øl på mandag kveld. Og skal ta blodprøve på lørdag. Vil dette vises på prøven? Og om det gjør det, kan jeg forklare verdiene på annen måte? Og hvor pålitelige er de? Har hørt at for eksempel bruk av håndsprit kan gi forhøyetde verdier. Hadde håpet at jeg slipper unna denne gangen. Har et ønske om å holde meg edru, men er redd for å miste permisjonene mine. Kan jeg trygt si at jeg ikke har drukket, og stå fast på det? Liker ikke å lyge for dem, men det kommer til å ødelegge mer enn det gjør godt å være ærlig akkurat denne gangen. Håper du kan gi meg et godt og utfyllende svar. Har lyst til å ha mulighet til å ta noen øl innimellom som et normalt menneske. Hvor mye og ofte er dette mulig uten at det vil bli oppdaget?

Mann 36
Svar

Hei.


For å kunne ha svart deg helt presist på dette, måtte jeg ha visst hvilken blodprøve du skal ta, noe jeg ikke gjør. Jeg tar derfor som utgangsgpunkt at det er blodprøven PEth du skal ta, da dette er den vanligste og mest presise prøven som brukes for å følge opp alkoholproblemer og dokumentere avholdenhet. Den stiger utelukkende som følge av alkoholinntak og ingen andre årsaker, så det går ikke an å komme med noen bortforklaringer på eventuelt forhøyede verdier, slik du tenker i retning av. Bruk av håndsprit slår heller ikke ut på prøven. 

PEth-verdiene gir et uttrykk for det samlede alkoholinntaket siste 2-3 uker før prøven taes. Ett-1- enkelt alkoholinntak gir vanligvis ingen økning i PEth. Men om ett alkoholinntak skjer før prøven har blitt lav, så vil det kunne medvirke at prøven ikke blir så lav som ønskelig og som den hadde blitt om man hadde vært helt avholdende. Det er jevnlig alkoholoverforbruk som man avslører ved denne prøven.

Videre så sier du at du ønsker å kunne "ta noen øl" som et normalt menneske av og til. Det er imidlertid ikke gitt at det er fornuftig eller noen god målsetning i det hele tatt, siden helsepersonell som vil deg vel, tydeligvis har ment at det er så viktig for deg å være avholdende, at du nå har endt i dette kontrollopplegget. Det er jo der for din del, og av ingen annen grunn. Derfor ville jeg nok tenkt nøye igjennom om det virkelig er det du ønsker. Det å drikke tolv halvlitere slik du gjorde på mandag, er også en enorm mengde alkohol som et engangsinntak, noe som tyder på at du avgjort ser ut til å ha alkoholproblemer, og følgelig burde velge avholdenhet. Det er også meget viktig å være klar over at det finnes svært mange millioner "normale mennesker" som velger å ikke drikke alkohol, og har fullgode liv, så det er også et reellt og godt alternativ.

Håper at svaret og informasjonen er til nytte, og ønsker deg lykke til.