Noen ganger tåler jeg alkohol dårligere

Spørsmål

Vanligvis tåler jeg alkohol godt. Dvs. 2-3 glass vin i moderat tempo med mat gjør meg bare avslappet og oppstemt. Men noen ganger - kanskje særlig når jeg er stresset og/eller har mye luft i magen - er det slik at mindre enn ett glass drukket på samme måte går rett til hodet og gjør meg svimmel. Hva kan årsaken være? Hvordan kan jeg unngå dette (-bortsett fra eventuelt å stresse mindre-)?

56 år og frisk

Svar

Hei.

Dette finnes der nok ikke noe konkret medisinsk svar på. Og der er nok ingen medisinsk tilstand eller diagnose som ligger bak det du her beskriver.
Følgelig så blir det mer høyttenking og prøving/feiling som må til, både fra min og især ifra din side.

Det jeg tenker rent generelt er jo det gode gamle rådet om å ha mat i magen når du skal drikke alkohol, aldri drikke på tom mage. Det er viktigere jo mer alkohol det er snakk om. Feit mat er spesielt gunstig, da det senker absorbsjonen av alkohol, og dermed også effekten, og du reduserer sjansen for å bli svimmel og for påvirket. Så vær alltid nøye med det.

Så dette med stress, som du nevner. Jeg tror ikke det er galt å tenke i den retning heller nei. Alkohol er jo generelt kjent for å forsterke den sinnstemning man er i i utgangspunktet, og det kan være noe i den gaten som spiller inn. Om en skulle begynne å gi råd i den gaten, så må det jo da være å prøve å unngå å bli så stresset, eller å la være å drikke alkohol i situasjoner hvor du av erfaring ved at det ikke blir behagelig. Eller holde et enda lavere forbruk og senere inntak en vanlig, gjerne kombinert med rikelig med fet mat før du drikker alkoholen.

Håper at du kan finne noe av nytte i dette. Ha det bra.