Mye alkohol og smerte i siden

Spørsmål

I ca. 5-6 år har forbruket mitt av alkohol (øl, vin) vært relativt høyt - i alle fall i perioder. For 4 dager siden kom "maximum": jeg inntok 1/2 liter vodka (60%) i løpet av få timer, mistet balansen og falt ned en trapp. Neste morgen våknet jeg med smerter i høyre side og trodde at et ribben var brukket. Men legevakten avkreftet dette. Nå lurer jeg på om smertene kommer fra leveren. Andre symptomer (gule øyne etc.) har jeg derimot ikke. Men visstnok blødde jeg fra munnen etter fallet i trappen. Er veldig fortvilt...

Mann, 35 år

Svar

Hei!

Den mengden alkohol du har inntatt er svært høy, og kan være svært skadelig for kroppen din, i tillegg til at du kan skade deg selv i fylla. Det har du allerede opplevd!

Det er ikke så lett å avkrefte en ribbensbrist med mindre man har gode røntgenbilder av området, og selv da kan det være vanskelig å si sikkert at det ikke er en brist et sted. Hvis du over lang tid har drukket mye alkohol kan leveren ha det ganske tøft og det kan oppstå sykdommer i leveren som kan gi diffuse smerter, selv om dette nok er litt uvanlig.

Gule øyne og gul hud (gulsott/icterus) oppstår bare hvis det er stopp i galleveiene, og leveren kan godt være syk uten at man blir gul.

Hvis plagene ikke gir seg synes jeg du skal kontakte legen din og be om å bli undersøkt nærmere, med blodprøver og eventuelt røntgenundersøkelse av området.