Min mor er alkoholiker

Spørsmål

Hei Lommelegen.
Har en del spørsmål anngående min mor.
Vi i familien vet at min mor har et alkohol problem,hun nyter alkohol hver dag og er til tider(veldig ofte synlig beruset)Hun har fått beskjed av sin lege nå nylig at leververdiene hennes er 5x mer enn normalen. Hva vil det si? Hun har også høyt kolestrol og høyt blodtrykk, blodtrykket får hun medisiner for.Min mor sa til meg at legen hennes hadde sagt at hun kunne godt nyte alkohol selvom verdiene var så høye, men hun måtte nyte det med måte, kan det være tilfelle?Skulle gjerne tatt opp disse problemene med min mor, men hun forstår ikke at hun har et problem for hun drikker nesten alldri sier hun. Og til slutt lurer jeg på om alkoholisme er arvelig?
Håper du kan hjelpe meg med dette da jeg ikke har noen å ta det opp med.
På forhånd takk.

Kvinne, 30 år

Svar

Hei!

Det er ikke tvil om at din mor er alkoholiker. Å drikke alkohol og ofte opptre synlig beruset er tegn på at hun ikke kan kontrollere sitt inntak av alkohol.

Ved langvarig og for høyt alkoholinntak vil etterhvert leveren ta skade, og leverprøvene vil stige. Slik er det tydligvis også med moren din, leverprøver på 5x normalen er et tegn på at leveren har det vondt.

Ut i fra et helsesynspunkt er jeg helt uenig i at det er OK at din mor skal fortsette å (mis)bruke alkohol. Hun vil neppe klare selv å trappe ned til fornuftig alkoholbruk, hun trenger hjelp av helsevesen og av omgivelsene. At hun sier at hun nesten aldri drikker er et tydelig tegn på at hun har dårlig selvinnsikt om dette.

Alkoholisme har en tendens til å dukke opp hos flere i samme familie, men om det er arvelig eller om det er miljømessige faktorer som spiller inn er vanskelig å vite. Barn av alkoholikere har noen ganger en svært vanskelig oppvekst og kan lett følge sine foreldres drikkemønster. Foreldrenes drikkemønster spiller en svært viktig rolle for hvordan barna deres forholder seg til alkohol senere.

Hva skal du gjøre med moren din? Det er ikke forbudt å drikke alkohol i Norge, det er ikke forbudt å drikke uansett mengde. Din mor er et selvstendig menneske og har rett til å gjøre slik hun vil i den saken. Imidlertid kan man komme så langt at man ikke lenger klarer å ta vare på seg selv eller sin situasjon, og pårørende/helsevesen har rett til å gripe inn hvis det kommer så langt. Likevel er det fornuftig å gjøre noe før en kommer dit.

Hvis din mor ikke har selvinnsikt om sitt alkoholforbruk overhodet, synes jeg du skal ta en prat med legen hennes og spørre om han kan nærme seg dette problemet med din mor. Han kan også gi dere råd om hvordan dere skal forholde dere til at moren din drikker.

Lykke til!