Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Min mann skjuler alkohol og jeg mener han er alkoholiker

Spørsmål

Min mann har i nesten 2 år helt stoppet å drikke alkohol. Har han sagt. Hans tidligere alkoholforbruk har vært en belastning for familien da han ble veldig sint om noen sa noe imot han. Han har aldri gått fysisk til angrep, men det har vært tungt psykisk for pårørende. Etter familieterapi for 3 år siden, lovte han å bare drikke øl, og ikke mer enn 3 for å unngå å bli full. Et par måneder etterpå fant jeg en øl gjemt på badet. Etter ultimatum fra meg og etter råd fra barna om at han burde helt kutte ut alkohol, bestemte han seg for det. Tilsynelatende virket det bra. For ca. 4 måneder sine sprakk en boks øl under en seng. Han blånekter for å ha tenkt å drikke den. Så igår når han trodde jeg var i dusjen helte han over vodka på en flaske. Vi skulle få besøk av en venninne som pleier å ta seg en øl, mens jeg skulle ikke drikke alkohol. Jeg mener han er alkoholiker men han mener han ikke er det. Jeg vet jo ikke hvor mange ganger han har skjult dette for meg. Han sier at det bare har skjedd disse 3 gangene. Jeg har ikke lett rundt i huset og garasje. Helsen min er dårlig og dette er en stor belatning for meg. Har du noen råd om hva vi kan gjøre? Hans far, bestefedre og flere onkler var alhoholikere, og han har sett hvor mye elendighet det fører til. Jeg selv drikker moderat kun en gang i uka.

Mann 60
Svar

Hei.

Jeg forstår din dype bekymring for dette, og alt tyder på at dette er et stort problem for både han og dere. Gjemming av alkohol, f.eks. under senga, er jo så avgjort meget, meget bekymringsfullt, og ikke noe man gjør, om ikke en har et alkoholproblem.

Deres og hans situasjon er dessverre så typisk og vanlig. Noe av problemet med alkoholikere, er det at vedkommende ofte hverken innser problemet, eller langt mindre ønsker å gjøre noe med det, selv om de rasjonelt sett kanskje ser og forstår det. Det er fordi kroppens og hjernens trang til alkohol overstyrer alt annet, i sitt krav om mer alkohol. Følgelig er dette virkelig ikke lett å gjøre noe med, med mindre personen med alkoholproblemer selv faktisk ønsker å gjøre noe med det. Ingen menneske i verden kan få en alkoholiker til å slutte å drikke, med mindre vedkommende faktisk ønsker det selv. 

Det er vanskelig å gi gode råd, for enkle løsninger finnes ikke. Men en ting er sikkert, det finnes nok av ektefeller og partnere som selv har fått ødelagt liv og helse, ved å leve med en alkoholiker som ikke gjør noe med sitt problem, og det betyr igjen at du må ta klar stilling til hvor du selv vil sette grenser og si "nok er nok", og hvor lenge du vil leve med dette. Du hjelper jo ihvertfall ikke han om du selv går til grunne oppi dette. Du har som ektefelle for eksempel rett til å sette ultimatumer, "kniven på strupen", -om f.eks. at du ikke vil fortsette å være hans partner, om ikke han innser dette problemet og gjør noe med det. Det er ikke slik at jeg sier at du skal gjøre det, naturligvis, for det er ditt liv og dine valg dette handler om, men det er viktig å bevisstgjøre deg på at slike valg finnes og at en bør ta stilling til det, for ellers går årene, og årene blir fort selve livet.

Det du står oppi, er ualminnelig vanskelig og utfordrende, og vanskelig å stå oppi alene. Jeg vil derfor anbefale deg å ha kontakt med fagfolk om hvordan du skal og kan håndtere dette videre. Det trenger og fortjener du.

Du kan f.eks. ringe Rustelefonen for å diskutere deres situasjon. Det er gratis og anonymt.Du finner mer informasjon her.

https://www.rustelefonen.no

Videre bør du anbefale din mann å ta kontakt med fastlegen sin for å bli henvist til profesjonell hjelp for hans problem, eventuelt også melde seg inn i Anonyme Alkoholikere, og han kan gjerne ringe Rustelefonen selv.

Du har også lov til å orientere hans lege om situasjonen, slik at legen får muligheten til å ta opp dette med ham neste gang han er til legetime. 

Jeg håper at mine råd og innspill her kan være til nytte for deg og dere, og ønsker deg all mulig lykke til.