Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan få førerkortet tilbake etter minimum 6 mnd med dokumentert avhold

Spørsmål

Jeg fikk inndratt førerkortet i sommer ifb. med høyt alkoholforbruk (tok selv kontakt med lege for å få oppfølging) . Den siste tiden har jeg kuttet ut alkohol helt og går i behandling hos psykolog. Jeg har siden i sommer tatt blodprøver peth hvor de siste har vært. 05.01 0,37, 27.02 0,09 (var avhold og burde vært negativ, så jeg har bedt lege sjekke opp eventuelle feilkilder) og 20.03 negativ. Jeg har og tatt antabus fra 22 januar til 20.03. Til tross for dette sa legen nå at jeg ikke fyller helsekravene før september. Prøvde å forklare at han vet jo jeg har tatt antabus siden januar og vurderingen kan ikke gjøres kun basert på peth prøver, men han sto på sitt. Hva kan jeg gjøre annet enn å bytte lege for å få ny vurderig? Jeg så for meg å få tilbake førerkortet i juni/juli og er avhengig av å ha den, så måneder spiller en stor rolle for meg og familien.

Kvinne 34
Svar

Hei.


Så flott at du har tatt kontrollen over alkoholforbruket ditt, det har du enhver grunn til å være være svært stolt av!

Jeg har full forståelse for at du ønsker og trenger førerkortet ditt tilbake snarest, men her sier reglene følgende:


"Førerkortgruppe 1

  • Helsekrav oppfylt etter seks måneder der månedlig oppfølging viser avholdenhet og normalisering av biologiske prøver som avspeiler alkoholforbruket."

Dette er hentet fra:

https://helsedirektoratet.no/retningslinjer/forerkortveilederen/seksjon?Tittel=midler-alkohol-rusmidler-og-10667#alkohol-(helsekrav-til-førerkort)


Du sier at du så for deg å få førerkortet tilbake i juni/juli, og det ser jo ikke ut som det er en helt urealistisk forventning, da det da har begynt å nærme seg de nødvendige seks måneder.

Det du kan gjøre nå, er å holde deg unna alkohol videre, så er hele denne saken snart historie, og du har reddet helsen i tillegg.


Det er ikke mulig for legen din å vurdere dette anderledes, pga denne 6-måneders regelen, dessverre, og dette er ikke opp til legens skjønn eller andre individuelle vurderinger, og en eventuelt annen lege har heller ikke lov eller mulighet til å vurdere dette anderledes eller å se bort fra 6-måneders regelen.


Jeg håper dette var en forklaring på at reglene faktisk er så klare og entydige at det ikke er mulig for legen din å vurdere dette på noen annen måte. Og jeg ønsker deg fremfor alt lykke til videre med et bedre liv uten for mye alkohol.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-