Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Jeg fortalte legen min om alkoholforbruket mitt, nå mister jeg kanskje førerkortet. Hvordan er reglene?

Spørsmål

Hei! Gikk til fastlegen min pga depresjon. Valgte å legge alle kortene på bordet, og sa at jeg drakk 3-6 halvlitere hver kveld pga søvn (med mange unntak), noe som har foregått i 1 år. Legen ble oppmerksom på dette, og begynte å regne på hvor mange alkoholenheter dette er per uke. Han kom frem til at dette var for mye, og jeg måtte ta en peth-test. Jeg ble da veldig redd for førerkortet, men legen fastslå at "vi må unngå at førerkortet blir inndratt." Så nå sitter jeg her og er livredd for hva Peth-testen kommer til å vise, og hva som skjer fremover. Har fått ny legetime i slutten av mai, og jeg vet at dette er det eneste jeg kommer til å tenke på fremover. Lovet egentlig legen å slutte med alkohol på dagen, men nå har jeg en holdning som sier at mister jeg førerkortet har jeg lite igjen, da jeg er totalt avhengig av bil både til og fra jobb, samt selve jobben. Har aldri hatt problemer med angst, men nå har den satt seg i brystet og magen, er kvalm og dårlig apetitt. Sitter med en følelse at jeg angrer på at jeg fortalte om alkoholen, og bare skulle ha holdt meg til depresjonsbiten. Kan nevne at jeg aldri har drukket alkohol på dagtid, kun på kveldstid etter kl 19 for søvn, og har aldri kjørt i ruspåvirket tilstand. Hva skal jeg gjøre videre?

Kvinne 27
Svar

Hei.


PEth er en blodprøve som stiger ved økende alkoholforbruk. Verdier på 0,03 - 0,30 µmol/l  er verdier som en ser ved "vanlig" og ikke nødvendigvis skadelig alkoholforbruk. Verdier høyere enn 0,30 betyr at det er sannsynlig at vedkommende har brukt alkohol i mengder som kan være helseskadelige.

En regner også med at dersom en har verdier høyere enn 0,30, så er alkoholforbruket så høyt at det kan føre til forstyrrelse i atferd og gi helsesvekkelse med økt trafikksikkerhetsrisiko, og en tilfredstiller da ikke førerkortforskriftene og "mister lappen". Det selv om du aldri har kjørt i alkoholpåvirket tilstand, iflg regelverket.

Det er ikke mulig å si hvilken PEth-verdi du får, ut fra ditt alkoholforbruk på 3-6 halvlitere pr kveld. PEth-tallene kan ikke si noe direkte om hvilken mengde alkohol personen har brukt, det kan kun identifisere sannsynlig skadelig forbruk, og testen kan brukes til å vise at et skadelig høyt forbruk er avsluttet. Det ser en om verdiene over tid faller og blir lave  eller null.


Du spør om hva du skal gjøre videre nå.

Det første du skal gjøre, er å ringe legen din å få rede på hvilken verdi du har i PEth. Du skal ikke gå i uvisshet om dette helt frem til neste legetime om halvannen måned. Prøvesvaret er klart etter få dager. Du har jo angst og søvnproblemer nå, og det blir jo garantert ikke bedre av å gå å tenke på dette i halvannen måned. 

Når du så får svaret av legen, så må du spørre legen om det er så høyt at du ikke får kjøre i et halvt år, som ovenfor beskrevet.


Hvis det er det, så vil legen din tilby deg å komme å ta jevnlige prøver fremover, for å vise at du ikke drikker (så mye), og da kan du få igjen førerkortet (om du mister det midlertidig) etter et halvt år med blodprøver som viser avholdenhet. Det er kravet. Da vil du få det tilbake.


Oppsummert:

1) Ring legen å få rede på resultatet, så du slipper å leve i uvisshet. Hvis du mister lappen, så sparer du jo en hel måned på å starte et kontroll opplegg nå, fremfor å vente til neste legetime

2) Hvis du mister lappen, la være å drikke, gå til regelmessige blodprøver hos legen og få dokumentert at du ikke drikker alkohol, så får du lappen tilbake etter et halvår med dokumentert avhold.


Jeg skjønner godt at du angrer på at du fortalte om alkoholforbruket ditt, om du nå mister lappen. Den ser jeg godt. Men det er mulig at du isåfall skal se det i et større perspektiv, for kanskje det nettopp var viktig å få tatt tak i dette, før det ble et helseproblem i seg selv. Det kan skje alle. Og alkohol er jo som kjent også noe som forverrer både søvnproblemer og angst over tid. Det lindrer aldeles midlertidig, derfor bruker så mange det som både sovemedisin og angstdemping, men langtidsvirkningen av forhøyet alkoholforbruk er som hovedregel forverrede søvnproblemer og forverret angst, samt muligheten for andre alkoholrelaterte helseskader.


Jeg håper at dette var både svar på spørsmålene dine, samt at det kanskje hjelper deg til å håndtere dette på best måte, og kanskje hjelper deg til å se dette fra flere synsvinkler. Det er faktisk ikke umulig at dette kan være noe av det viktigste du har gjort, selv om prisen i verste fall kanskje er et halvår uten sertifikat.


Lykke til!