Høyt alkoholforbruk

Spørsmål

Hvor mye er for mye alkohol?
Min mann er 36 år, og han sluttet å røyke for snart et år siden, etter å ha røykt i 23 år (ca 20 om dagen).
Han har også bestandig vært glad i alkohol, men har stort sett drukket alkohol i helger og ferier. Etter at han sluttet å røyke har det blitt mer alkohol, nesten hver dag. Han drikker om kvelden, en vinflaske, eller to store glass whisky. Han blir ikke synlig beruset av alkoholen. Han endrer heller ikke adferd, men det virker som om han slapper bedre av når han har drukket alkohol. Han trener regelmessig, og har derfor ikke lagt på seg etter at han sluttet å røyke. Jeg er allikevel bekymret for at 1. Helsen hans tar skade av det (Hans far døde tidlig og uventet at hjerteinfarkt selv om han var i god form), 2. At han har promille om morgenen når han kjører på jobb, 3. At det ikke er bra signal til barna at det står en vinflaske på bordet hver kveld. Mitt spørsmål er altså: Hvor mye alkohol kan nytes uten at noen tar skade av det?

Kvinne, 37 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det er dessverre slik at det er personene rundt den som drikker for mye som merker det først, dette fører til mye bekymring og ofte en del konflikter i forholdet mellom den som drikker og de som bryr seg om ham/henne.
Ut ifra det du beskriver i spørsmålet ditt så er det liten tvil om at din mann har et uheldig alkoholforbruk. Det er mange som mener at 1 glass rødvin hver dag ikke er skadelig, heller tvert imot, men 1 flaske vin hver kveld er uten tvil usunt.
Man måler mengden alkohol som drikkes i noe som kalles Alkoholenheter (AE), for eksempel regnes en flaske vin som 6 AE, en vanlig drink med brennevin som 1 AE, og ett glass øl som 1,5 AE. Det er ikke blitt enighet om hvor grensen går for hva som er skadelig alkoholforbruk, men man regner at mellom 12-15 AE per uke er allerede i meste laget hvis det pågår over lang tid. Hvis jeg regner ut at din mann drikker en flaske vin annenhver dag, og to glass whiskey de andre dagene, kommer han opp i vel 30 AE per uke. Dette er selvfølgelig alt for mye.

De skadene man kan få av høyt alkoholforbruk over lenger tid, er i første rekke skader på leveren, hjernen og hjerte/blodårer. Det at han har en far som døde tidlig av hjerteinfarkt kan bety at din mann har en viss arvelig disposisjon for hjerte og karsykdommer, da er det selvfølgelig enda viktigere å holde seg i form og leve så sunt som mulig. For mer informasjon om de forskjellige skadevirkningene kan du følge linken på toppen av dette svaret.

Når det gjelder dette at du er bekymret over at din man skal ha promille når han kjører på jobb så kommer det litt an på hvor lenge det går fra han slutter å drikke om kvelden til han setter seg i bilen om morgenen. Hvis det går mer en 6-7 timer så er nok promillen nede i null igjen. På den annen side så er man jo ofte noe sliten etter å drukket kvelden før, så konsentrasjonsevnen er nok ikke alltid på topp.

Jeg vil anbefale at dere snakker om dette sammen. Dessverre er slike tema ofte vanskelig å diskutere på en saklig måte. Den som står nær den som drikker mye er gjerne redd og bekymret, men den andre ofte automatisk inntar en forsvarsposisjon. Jeg kan egentlig ikke gi så mye råd her, vi er alle svært forskjellige og reagerer ikke likt på ting som dette. Men det er selvfølgelig viktig at man prøver å holde det så saklig som mulig.

Jeg har skrevet opp en link nedenfor hvor du/dere kan teste om din mann har et for høyt alkoholforbruk, dette er et standard skjema som er utviklet av Verdens Helseorganisasjon.

http://www.trasoppklinikken.no/alkotest/alkotest.htm

Håper dette har vært til hjelp og jeg ønsker dere lykke til videre!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-