Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har drukket en halvliter vodka hver dag i 3 år

Spørsmål

Hei. Har nå i ganske nøyaktig 3år og 5mnd drukket veldig mye alkohol daglig. Som regel 0,5 liter 37,5% vodka (og da i løpet av 1-3 timer) i ukedagene og som regel litt mer i helgene.
Før dette begynnte drakk jeg kun i helgene (Fredager og lørdager). Har i ca 2-3 mnd slitt med mye kvalme, tretthet, svimmelhet (ikke gyngende gange) og "banking" i brystet (merkes egentlig bare når jeg legger meg for å sove), så ønsker derfor å slutte med drikkingen.
Er i skrivende stund edru på 3. dagen og merker foreløpig ingen abstinenser eller trang til å drikke, og kvalmen er helt borte. Har lest på nettet om alkoholabstinenser og kom da over noe som kalles "delirium tremens" som kan være dødelig. Er det noen sjanse for at jeg kan få det?
Har ikke lyst til å gå til fastlegen med dette.

Dette er sikkert ikke relevant, men noen måneder før den daglige drikkingen begynnte var jeg hos fastlegen og tok noen blodprøver. Leververdier og vitaminlagre var da helt ok, men blodtrykket var 156/111. Legen sa jeg kunne ta EKG hvis jeg ville, men siden jeg er overvektig (130kg, 197cm) er nok det grunnen..

Takker for svar.

Svar

Hei.

For det første vil jeg gratulere deg med en usedvanlig viktig og riktig avgjørelse: Å slutte med den harde drikkingen. En halvliter vodka pr dag er avgjort et meget helseskadelig inntak, og også med stor mulighet for å utvikle avhengighet etterhvert. Hvor snart dette skjer, er individuelt, og det samme gjelder dette med delirium, som er en kraftig og farlig abstinens-reaksjon. For å unngå delirium, er søvn helt avgjørende. Derfor får en ofte sovemedisiner til de første nettene når en kutter et høyt alkoholinntak, for å sikre søvnen og hindre delirium. Da du skrev til oss for noen dager siden, var det 3.dagen uten alkohol, og det hadde til da gått greit, forteller du. Det er veldig bra og veldig lovende. Delirium oppstår oftest 2-4 døgn etter at kan kutter langvarig drikking. Det oppstår gjerne etter 5-10-15 år med langvarig tett drikking.

Her og nå har det såvidt jeg forstår, gått 5 døgn siden du sluttet å drikke, og har ingenting skjedd innen dette, skjer det nok heller ikke.
Delirium forekommer i en rekke alvorlighetsgrader, fra irritabilitet, rastløshet, søvnforstyrrelser, mareritt og angst, til svære forvirringstilstander med hallusinasjoner, blodtrykksstigning, kramper og i verste fall kan det være dødelig. Nå er det få som dør av dette, pga effektiv behandling, men før effektiv behandling fantes, hadde det en dødelighet ubehandlet på henimot 15%.

Håper det var grei informasjon, og at du holder på dine nye avgjørelser, for det er henimot umulig å opprettholde god fysisk og psykisk helse over tid, med et så stort forbruk du hadde. En halvliter vodka daglig over lang tid er en tilnærmet garanti på sykdom og elendighet.

Stå på, lykke til!