Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Er Naltrexone effektiv mot alkoholproblemer?

Spørsmål

Hei! For noen en del år siden erkjente jeg at jeg hadde så store alkoholproblemer at jeg valgte totalavhold. Jeg var totalavholdende i 6 år. Før den tid drakk jeg i perioder, og jeg hadde lange "hvite" perioder. For 2 år siden hadde jeg et tilbakefall, og igjen var det litt av og på med drikking. Jeg har et ønske om å leve et godt liv, og jeg har skjønt at det ikke er omforent med å drikke alkohol. I januar foreslo jeg for min fastlege å begynne med Naltrexone, 50 mg/døgn. Jeg har tatt den daglige siden, og jeg har ikke drukket alkohol. Ikke har jeg lyst til å drikke heller. Jeg vet at det er lite kunnskap om Naltrexone i Norge, og min fastlege innrømmer at hun vet lite. Det jeg lurer på er om jeg kan fortsette å benytte medisinen daglig. Jeg har ingen bivirkninger. Medisinen er dyr, men sett i forhold til alkoholmisbruk er den billig synes jeg. Forøvrig er jeg akademiker i full jobb, har samboer, synes livet er godt, og jeg er veldig fornøyd med å ikke drikke alkohol. Kan jeg fortsette med Naltrexone? Medisinen gjør meg trygg. Så den virker. Takknemlig for svar. Hilsen kvinne, 54 år

Kvinne 54
Svar

Hei!

Takk for åpenheten din rundt dine alkoholproblemer. Jeg ser at du skriver at du tidligere misbrukte alkohol, men valgte total avhold. Du var avholdende i 6 år. Det som ikke kommer frem er om du ble avholden gjennom alkoholbehandling? Årsaken til at jeg undrer meg er at om man utvikler kronisk avhengighet nevrologisk, så skal det veldig mye til å holde seg avholdende over tid.

Det er anbefalt å gjennomgå alkohol behandling etterfulgt av et strukturert ettervern som også inkluderer familien. Det er videre anbefalt deltagelse i selvhjelpsgrupper for å kunne trene på å mestre emosjoner som kan oppstå til daglig, samt å jobbe med seg selv gjennom selvutviklingsprogrammet til f.eks AA (Anonyme alkoholikere).

Jeg ser du ønsker svar på om du kan fortsette din daglige dose av Naltrexone. Dette er opp til hver enkelt og jeg ønsker egentlig ikke å legge noe "Føringer" på hva du skal gjør. Når det er sagt så har Naltrexone vist seg å være effektiv mot alkoholproblemer, men nyere forskning sier at Natrexone ikke er en "Kur" for alkoholavhengighet. Det finnes flere bivirkninger forbundet med preparatet, og jeg har funnet en meget god artikkel som gir deg en del informasjon om seneste forskning til deg. Klikk på denne lenken: https://americanaddictioncenters.org/alcoholism-treatment/mixing-with-naltrexone/

Forskning støtter påstanden ved at Natrexone viser seg å være effektiv til å redusere alkohol konsum, men er ikke effektiv til at person med alkohol problemer holder seg total avholdende overt tid. Det er som skrevet over også anbefalt å benytte Naltrexone i kombinasjon med rusbehandling.

Håper dette gav deg de svarene du var ute etter.

Mvh

Ove Andre Remme

Rus og Familieterapeut

Daglig Leder