Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blodprøver ved alkoholmisbruk og førerkortforskriftene

Spørsmål

Hei jeg tar bl,p 1 mnd alkehol nå var den på 0,5 Får ikke snakke med legen før 7 mai ..Er det ein mulighet jeg kan få den tilbake

Kvinne 49
Svar

  

Hei,


du skriver at du tar blodprøver hver måned, antageligvis - ut ifra det jeg du skriver - for å se etter alkoholmisbruk. Du skriver at «nå var den var på 0,5» samt at du spør om mulighet om du «kan få den tilbake»

.  

Ut ifra det du skriver vet jeg ikke helt hva du mener med at «den var på 0,5», men vanlig er at man måler enten CDT eller Fosfatidyletanol (PEth) ved mistanke på alkoholmisbruk eller for å bevise avholdenhet.

Vanlig grense for CDT er mindre enn 1,7 %; hvis det er den verdien du mener, er du innenfor det området man ønsker seg.

Dersom du snakker om Fosfatidyletanol er 0,5 en høy verdi som viser et høyt forbruk av alkohol. 

(Ved total avhold eller svært lavt konsum pleier verdien å ligge på mindre enn 0,03 umol/l.)


Du spør om mulighet om du «kan få den tilbake» uten at du spesifiserer hva du mener med dette. Jeg gjetter meg til at du snakker om førerkortet. 

Da er regelverket slik at du kan få førerkortet (førerkortgruppe 1) tilbake etter at du har fått påvist avholdenhet over 6 måneder (for høyere førerkortgrupper er kravet ett år). 

Da får du førerkortet som regel for inntil ett år om gangen over tre år samtidig som det fortsatt er krav til at du må bevise avholdenhet via blodprøver fire ganger per år.

Deretter kan du får førerkortet for inntil 5 år (3 år for høyere forerkortgrupper), fortsatt med blodprøver fire ganger per året, før den kan gis med vanlig varighet. 


Jeg håper at jeg har klart å hjelpe deg videre på veien og ønsker deg en fortsatt fin kveld!