Begynnende alkoholproblem?

Spørsmål

Smerter i brystet relatert til drikking?

Jeg drikker i perioder litt for hyppig (ved stress, ferietid etc.). Det dreier seg da om noen halvlitersbokser med øl (to til fem) daglig, samt noen glass rødvin i ny og ne i tillegg. Jeg har nok hatt en tendens til å gjøre dette periodevis (i én eller flere uker) over noen år...

Hvis slike perioder går over noen uker opplever jeg smerter/trykk i brystet, altså under ribbeina - mest på min høyre side, men også på venstre side. Hvor sitter egentlig leveren? Hvordan vil en betent lever oppleves? Kan smertene jeg opplever være smerter i leveren? Vil det si at leveren er betent og at jeg kan utvikle skrumplever?
Jeg opplever at smertene avtar og blir borte når jeg ikke drikker - allerede etter noen dager.
Vil en betent lever kunne føles slik?

Det skal også sies at jeg nok er en anelse hypokonder, særlig etter perioder med i overkant mye alkohol... Og jeg håper jo at min bekymring kan være ubegrunnet. Kan smertene kanskje være noe helt annet?

Jeg er 37 år og er ellers fysisk aktiv og i god form.

Mann, 37 år

Svar

Hei!

Takk for spørsmålene.
Smertene kan skyldes noe helt annet enn kronisk alkoholmisbruk, men sjansene for at det er noe annet er vel minimale, siden du selv opplever at de blir borte når du ikke drikker.
Leveren sitter for øvrig på høyre side under ribbensbuen og skal ikke kjennes under det nederste ribbenet. Hvis du kan kjenne noe der eller det er ømt, er sjansen stor for at det dreier seg om en begynnende fettlever som siden blir til skrumplever.
Det er imidlertid ikke leverproblemtikk jeg først og fremst tenker på ved beskrivelsen av dine plager.
Siden smertene er utløst av alkohol vil dette sannsynligvis helst være en subakutt pakreatitt, altså en bukspyttkjertelbetennelse. Dersom dette er tilfelle kan alkoholinntak være fobundet med livsfare. Skulle pakreatitten virkelig blomstre opp, er dette en tilstand som er fobundet med svært høy dødelighet.
Men dersom du slutter å drikke vil faren for at du utløser pankreatitten være minimal.
Smertene kan også være anginasmerter, altså hjertekrampe, siden du sier at du kjenner smerter i brystet.
Det er uansett ikke gunstig for din helse å drikke så mye som du gjør, og jeg vil tro at du er på full fart inn i en avhengighet som det kan være vanskelig å komme ut av. Prøv å la være å drikke alkohol et halvt års tid og se om plagene blir mindre.
Dersom du ikke klarer å la være og drikke alkohol så lenge bør du søke hjelp.
Din fastlege kan hjelpe deg med innleggelse eller henvising til en terapeut.
Den aller beste hjelpen kan du kanskje få ved å søke hjelp hos AA.
Gå inn på deres hjemmeside og få mer informasjon.
Legen din kan også ta leverprøver (ALAT og GT), samt henvise deg til en ultralyd av pankreas.
Jeg håper svaret er til hjelp.
God bedring!