Alkoholallergi?

Spørsmål

Hei!
Jeg har lest og hørt mange ganger at det ikke er mulig å være allergisk mot alkohol, men jeg er 110% sikker på at jeg ER allergisk mot alkohol. Jeg har prøvd å drikke alt som finnes av alkohol, rusbrus, øl, rødvin, hvitvin, sprit osv. og jeg får alltid samme reaksjon.
Jeg får først og fremst utslett over hele kroppen (i form av små røde prikker), jeg hovner opp så mye at øyene tettes igjen. Jeg får frysninger som om jeg er syk og har feber. Dette varer i ca. 1 uke og er skikkelig ubehagelig/vondt og plagsomt! Etter hvert som det begynner å gå over klør det som f...! På beina får jeg prikker som kan ligne histamin reaksjon.
Jeg drikker ikke for alt dette er rett og slett ikke verdt det. Det er ikke noe som har skjedd over tid, men noe som jeg alltid har slitt med. Ingen jeg kjenner har hørt eller sett noe lignende. De gangene jeg har oppsøkt leger og spurt om råd har de bare ledd av meg og ikke tatt meg på alvor. Dessuten sier de at det ikke er mulig å være allergisk mot alkohol.
En lege har sagt at jeg kanskje mangler en enzym som bryter ned alkoholen, noe som mange mennesker fra asia sliter med (jeg er ikke asiat).
Ja, jeg vet at det eneste som hjelper er å holde seg unna alkohol, men det hadde vært hyggelig å kunne ta et glass vin i ny og ne. Så spørsmålet mitt er om det finnes noe jeg kan gjøre eller er jeg rett og slett håpløst tilfelle?

Kvinne, 28 år

Svar

Hei.

Det går nok ikke an å være allergisk mot alkohol, men det går absolutt an å reagere på alkohol på mange måter, og det vet jo du godt, slik du beskriver din situasjon.

Det finnes en tilstand som heter "Asian Flush Syndrom". Les mer i vedlagte linker. Det er ikke bare asiater som har dette.

Denne tilstanden kjennetegnes ved at man mangler et enzym for å forbrenne alkohol skikkelig (enzymet heter aldehyd dehydrogenase)
Når man mangler dette enzymet kan ikke kroppen forbrenne alkohol på vanlig måte, og en får en lang rekke tildels svært plagsomme kroppslige reaksjoner på dette, f.eks. hjertebank, rødming i ansiktet, uvelhet osv osv

Det er vel ikke utenkelig at du kan ha denne tilstanden.
Der finnes ingen behandling mot dette. Følgelig er det å unngå alkohol den eneste løsningen man har, for personer som har denne tilstanden.

Ha det bra.