Alkohol og somadril

Spørsmål

Hei. Min far har i mange år slitt med angst og depresjoner, tidligere brukte han mye valium for dette, men han fikk hjelp for dette. De siste årene har han brukt mye somadril, og hans alkoholinntak er noe høyt. dvs: når jeg er hjemme drikker han hver kveld. Problemet er at han er kjent i media o.l så jeg kan ikke ta dette opp med min lege. Min far har "falert" fysisk og psykisk men han ser det ikke selv. Jeg har ikke ansvar for han, det vet jeg, men jeg jobber i helsevesenet selv og har kunnskaper, og da blir jeg så irritert og lei meg når han ikke vil høre på det jeg sier.
Jeg prøver å tilnærme meg han på en respektfull måte, men når han først tar somadril og deretter alkohol, må jeg jo si ifra til han at det ikke er så bra for leveren eller hjernen. Han har balanseproblemer, nedsatt immunforsvar, liten følelse i bena. Med tanke på disse plagene, er hans alkoholforbruk større en jeg tror?
Hva skal jeg gjøre? Jeg er jo så glad i han og vil gjerne hjelpe han, men vet egentlig ikke hva jeg kan gjøre bortsett fra å støtte han og ringe til han,osv. Håper du har noen lure råd, for dette tar knekken på meg..

Kvinne, 25 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Dette er veldig vanskelig. Du og jeg jobber i helsevesenet, et omsorgsfag, og vi er vant til å hjelpe og veilede slik at menneskene vi treffer i jobben kan bedre sin helse og livskvalitet. Tradisjonelt er jo også omsorgsrollen en "paternalistisk" rolle, hvor vi gjerne vil bestemme litt over hvordan andre skal leve for at de skal ha det optimalt - spesielt vi leger har jo hatt den rollen.

Det har forandret seg en del, og vi må nok godta at andre vurderer våre velmenende råd og ikke alltid følger dem. Juridisk sett har vi heller ingen mulighet til å tvinge noen til å gjøre noe annet enn det de vil selv. Du kan ikke tvinge faren din til å slutte med atferden din. Du har heller ikke noe juridisk ansvar, men som datter vil du jo føle et moralsk ansvar.

Poenget er; faren din kan gjøre som han selv vil. MEN; du kan gi uttrykk for bekymring fordi du er glad i ham og vil ham vel, og du kan gi ham råd ut fra din erfaring og kunnskap.

Det er nok viktig at du klarer å skille mellom din vilje og hans vilje og til en viss grad akseptere at han gjør som han selv vil og ikke som du vil. Lett er det imidlertid ikke, spesielt når det er familie og venner det dreier seg om.

Vi regner vanligvis med at alkoholikere drikker mer enn de innrømmer overfor andre. Om dette gjelder faren din er vanskelig å si, men at han har et alkoholproblem synes åpenbart. Som du peker på er somadril og alkohol en dårlig kombinasjon.

Etter min mening er det ikke uetisk av deg å informere hans fastlege om dine bekymringer. Somadril er ikke reseptfritt - og legen hans har plikt til å vurdere hvor lurt det er å skrive ut slike medikamenter.

Videre er det viktig at du støtter ham, men du kan også sette grenser; du kan si at du ikke aksepterer at han ikke er beruset når dere skal være sammen f.eks., eller at han sårer deg ved å ikke ville høre på hva du har å si.

Ringe ham, støtte ham, hjelpe ham og gi omsorg er veldig viktig, men du har rett til å si hva du mener. Sier man det diplomatisk og på en rolig og avbalansert måte har det muligens bedre sjanse for å nå frem enn hvis man blir aggressiv og sint.

Du kan skaffe informasjonsmateriell om alkoholavhengighet og be ham om å lese, du kan sette ham i kontakt med grupper som jobber med slik problematikk, du kan be fastlegen hans ta det opp med ham.

Men til syvende sist; hvis han ikke ønsker å innse at det bærer galt av sted, så er det lite du kan tvinge ham til å gjøre så lenge han er myndig.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn